News55

Så förbereder sig svenska städer för allt värre skyfall

Ett skyfall och en översvämning
Vi hör ofta om skyfall och översvämningar i andra delar av världen men det även kan drabba oss. (Foto:  xalanx/Getty Images och Nomadsoul1/Getty Images)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 juli 2025Publicerad: 10 juli 2025

Svenska städer försöker förbereda sig för de allt värre skyfall klimatkrisen gör att vi kommer drabbas av, men det är dyrt och villaägarna kommer få ta en stor del av kostnaden.

ANNONS

Mest läst i kategorin

På grund av klimatförändringarna står Sverige inför en ny verklighet, sommaren är högsäsong för skyfall och de blir allt värre, det skriver Dagens Nyheter.

Redan nu märks förändringen, de senaste decennierna har den genomsnittliga nederbörden i Sverige ökat från omkring 600 millimeter om året till omkring 700 millimeter.

Det regnar dock inte oftare utan varje regnfall blir kraftigare och skapar större problem. Det hela förvärras dessutom av att våra städer blir tätare och tätare.

Vi bygger bort gröna ytor och naturliga vattendrag och ersätter dem med hårda ytor som hustak och asfalt, vilket gör att vattnet inte har någonstans att ta vägen.

MISSA INTE: Nu höjs din premiepension med 500 kronor – trots oro på börsen

Sveriges största klimatrelaterade problem

Gustav Strandberg är klimatforskare vid SMHI och sitter i Sveriges nationella expertråd för klimatanpassning, han menar att riskerna blir alltmer uppenbara.

“Översvämningar är det största klimatrelaterade problemet vi har i Sverige, det inträffar överallt och hela tiden. Samtidigt är våra städer byggda efter det klimat vi hade för 30 år sedan. Nu har man inte kapacitet att ta hand om det vatten som kommer”, säger han till DN.

ANNONS

Han säger vidare att skyfallen nästan kan bli hur extrema som helst och att vi skulle kunna få ett 10 000-årsregn i sommar.

ANNONS

Städer förbereder sig

Inför sommaren gick Göteborgs stad ut med en kampanj för att varna stadens invånare om riskerna vid en stor översvämning som förr eller senare kommer komma.

“Vi ser ofta svåra översvämningar på andra ställen på jorden, men få har känslan av att det kan drabba just oss som göteborgare. Man måste inse att det här kan drabba alla”, säger Glen Nivert till DN.

Han är strateg på Kretslopp och vatten på Göteborgs stad.

Översvämning i Kållered utanför Göteborg, sommaren 2023
Översvämning i Kållered utanför Göteborg, sommaren 2023. (Foto: Björn Larsson Rosvall/TT)

I villaområdet Fålhagen som ligger dryga 40 mil nordöst om centrala Uppsala känner folk till riskerna.

På en gata vid en fotbollsplan i området står 30-talshus i trä på rad, många av dem har inredda källare.

ANNONS

Jan Håkansson, som bor en bit från fotbollsplanen, berättar att vid ett skyfall 1997 drabbades alla på andra sidan gatan av översvämning i källaren, med bajsvatten och annat.

Han berättar vidare att det bubblade ur toaletterna och att det var som en flod med vatten.

Här har kommunen nu genomfört en åtgärd som är unik i Sverige. Fotbollsplanen har sänkts en halvmeter så att den ska kunna bli till en jättelik damm vid en översvämning.

“Det lutar ned mot den här ytan från kringliggande område. Nu kan hela ytan ta emot 40-50 centimeter vatten, som fördröjer avrinningen”, säger Mikael Johansson, projektledare för idrottsanläggningar på Uppsala kommun, till DN.

Skyfall ett allvarligt hot

Vartannat år redovisar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, en Nationell risk- och sårbarhetsbedömning till regeringen och i årets bedömning redovisas 26 särskilt allvarliga hot.

Ett av hoten MSB varnar för är skyfall, som kan få katastrofala konsekvenser med förorenat dricksvatten, förstörda hem, utslagen infrastruktur med räddningstjänst och ambulanser som kan få svårt att ta sig fram.

I sitt översvämningsscenario bedömer MSB att de ekonomiska konsekvenserna blir mycket allvarliga.

ANNONS

Måns Enander är klimatanpassningssamordnare på Länsstyrelsen i Västmanland och han ser en risk för att samhällsviktig verksamhet kan översvämmas och helt eller delvis slås ut.

Han menar att sjukhus, äldreboenden och andra sårbara grupper riskerar att drabbas värst. Det kan vara matleveranser som inte kan komma fram eller el som slås ut.

Med hjälp av data från kommuner och länsstyrelser har DN utvecklat en interaktiv översvämningskarta över Sveriges 10 största städer och på den syns att sjukhus ofta ligger på platta ytor med lite växtlighet, vilket gör dem särskilt utsatta.

De rapporter och utredningar som kartlagt översvämningsrisker i Sverige de senaste åren visar att våra städer inte är rustade för de utmaningar klimatkrisen kan orsaka.

Fastighetsägarna har ansvar

Även frågan om vems som måste ta ansvar är närvarande i rapporterna.

När Svensk försäkring och IVL Svenska miljöinstitutet nyligen rankade klimatanpassningsarbetet i svenska kommuner såg de att väldigt få är rustade för de risker som väntar.

Men det är bara en del av ansvaret som ligger på kommunerna, de får inte förvärra eller skapa nya risker vid nybyggnation, men i dag får kommunen inte vidta åtgärder som gynnar enskilda i befintlig byggnation.

ANNONS

I stället är det de som äger fastigheterna som, ofta utan att veta om det, har ansvar för att skydda sitt hem mot översvämningar.

Johan Hjalmarsson, regeringens utredare inom klimatanpassning, säger att det är upp till fastighetsägarna att skydda sin egendom.

Det är villaägare, bostadsrättsföreningar och hyresvärdar som har det huvudsakliga ansvaret för att skydda sig mot framtidens allt värre skyfall, det skriver DN.

Läs mer på News55: Många drabbas av översvämning

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
ANNONS