News55

Så mycket kan du tjäna på att panta – efter höjningen i september

Panta
Efter en hel dags letande hittade SVT:s reportrar 65 flaskor och burkar som gick att panta (Foto: Jessica Gow/TT)
Mira Ekberg
Mira Ekberg
Uppdaterad: 27 juli 2025Publicerad: 27 juli 2025

Från september höjs panten på flaskor och burkar. Men hur mycket kan man egentligen tjäna på att panta? Med höjda pantbelopp i sikte gav sig två reportrar ut för att undersöka saken.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Aktier
Spela klippet
News55 TV

Börsprofilen Ebba vill få fler att spara i aktier: Startade "finansläger"

22 juli 2025
Aktier
Spela klippet
News55 TV

Så handlar du aktier billigast och smartast för din plånbok

22 juli 2025

Från och med september blir det mer lönsamt att panta. Något som News55 rapporterat om tidigare.

Då fördubblas panten på små PET-flaskor och aluminiumburkar från 1 till 2 kronor. För större flaskor höjs summan från 2 till 3 kronor. En tydlig förbättring för både tillfälliga och regelbundna pantsamlare.

En dag till fots för att testa panten

– För dem som är beroende av pengarna som pantsamlandet ger blir det såklart ett stort lyft, säger Rikard Berglin, reporter på SVT.

Gör man det rätt kan man tjäna en hel del. Det konstaterar SVT:s Markus Dahlberg efter att han och kollegan tillbringat hela 9 timmar ute på stan till fots. I ett reportage på SVT gick de över 20 kilometer för att testa pantsamlandets potential.

MISSA INTE: Panten på glasflaskor höjs – fler ska lockas att återvinna

ANNONS

Så mycket tjänade de – och så mycket mer hade det blivit i september

Efter en hel dag i rörelse hade de samlat in 65 pantbara burkar och flaskor, vilket gav dem 65 kronor. Men med de nya pantpriserna som träder i kraft i september, hade samma insats gett dubbelt så mycket i retur.

ANNONS

“Gör man det på rätt sätt så kan det bli en rejäl hacka nu när panten höjs”, säger Markus Dahlberg till SVT.

De reflekterar också över att mer effektivitet, exempelvis att använda cykel och känna till bra platser och tider, hade kunnat ge bättre resultat.

Motion och miljönytta: “Beroendeframkallande”

Att panta ger inte bara pengar, utan även motion och samhällsnytta. Även om det kan finnas ett socialt stigma kring att rota i soptunnor, såg reportrarna snabbt fördelarna med aktiviteten, skriver SVT.

“Det blev som en skattjakt”, säger Markus.

 “Du är utomhus, du får motion, små dopaminkickar längs vägen, gör något positivt för miljön och tjänar pengar samtidigt – nästan beroendeframkallande”, lägger Rikard till.

Soptunnor nära skolor visade sig vara särskilt lönsamma, där energidrycker och läsk konsumeras flitigt.

Viktigt att veta om pantökningen

ANNONS

Kom ihåg att den höjda panten endast gäller för förpackningar köpta efter att den nya nivån träder i kraft i september. Att spara nuvarande flaskor för senare ger alltså ingen fördel.

Efter sitt experiment skänkte reportrarna sina pantkvitton till en kvinna i 60-årsåldern som nyligen blivit uppsagd från sitt jobb.

Läs mer på News55: Irene, 80, valde jobbet framför pension

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mira Ekberg
Mira Ekberg

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.

Mira Ekberg
Mira Ekberg

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.

ANNONS
ANNONS