News55

Så påverkar nya siffran dig: Mer i plånboken för 1 miljon svenskar

plånboken
Den svenska plånboken blir en aning tyngre 2026. Foto: Route66 Images
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 14 juli 2025Publicerad: 14 juli 2025

De allra flesta pensionärer får lite mer i plånboken 2026 tack vare prisbasbeloppet som höjs efter nyår.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Statistiska Centralbyrån uppdaterar årligen det så kallade prisbasbeloppet, som avgör garantipension, studiemedel och ersättningar från försäkringskassan.

I år höjs beloppet med 0,7 procent, eller 400 kronor från 58 800 till 59 200 kronor.

Mer i plånboken 2026

Under 2024 höjdes beloppet med 4 800 kronor, vilket är 12 gånger så mycket.

Anledningen till att höjningarna är olika stora olika år är att prisbasbeloppet är knutet till inflationen året innan. Om ett år visar på hög inflation, alltså att priserna på mat och andra varor eller tjänster ökar i snabb takt, så höjs prisbasbeloppet också snabbt. Detta för att bidragstagare och garantipensionärer inte ska ställas på bar backe eller tvingas svälta.

Höjningen av garantipensionen motsvarar 83 kronor i månaden, rapporterar E55.

ANNONS

Experten: Så påverkas din plånbok

“Vi börjar gå tillbaka till lite av den mer normala utvecklingen av ett prisbasbelopp”, säger privatekonomen Americo Fernández på SEB, till Expressen.

ANNONS

Statlig inkomstskatt höjs också av prisbasbeloppet. Den låga ökningen på 400 kronor innebär att många som inte i dagsläget betalar statlig skatt kommer bli tvungna att göra det efter nästa lönerevision.

Måste du betala högre skatt?

Det som kanske är mest synligt för plånboken är att prisbasbeloppet påverkar brytpunkten för nivån för statlig inkomstskatt, enligt Fernández. En löneökning innebär då inte nödvändigtvis att man även betalar statlig inkomstskatt, om man befinner sig vid gränsen. 

Lägre inflation, reallöneökningar – att inkomsterna stiger – skattesänkningar som tar fart, plus ett kommande valår kan vara en början på att vi återigen ser ”lite vidgade klyftor bland hushållen”, enligt Fernández.

Klyftor

“Det vill säga att det är en sparsam ökning för de med lägst inkomster, medan de med högre inkomster får ta del av låg inflation, stigande löner och mer skattesänkningar”, säger han till tidningen.

Ökningen är liten, men dock en ökning. Det kan ge respit åt de hushåll som har det tuffast.

“För de flesta skulle det här betyda att du får mer pengar i plånboken under nästa år. Det är något som förmodligen är välkommet hos många hushåll”, säger Americo Fernández till Expressen.

ANNONS

Läs mer om ekonomi:

Hur flyttar man bolån och slipper vanliga fällan? Tips från coachen

Nu höjs din premiepension med 500 kronor – trots oro på börsen

Misstaget: Då miljon-straffas din pension – märks först 40 år senare


Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS
ANNONS