Låg skatt, högre pension och socialt liv lockar många att fortsätta jobba efter att de uppnått sin pensionsålder.
"Superseniorer" – de som fortsätter jobba efter 75


Mest läst i kategorin
Mellan år 2012 och 2023 ökade andelen jobbonärer med 23 procent, de tog alltså både ut sin pension och förvärvsarbetade. År 2023 var enligt Pensionsmyndigheten 269 000 personer mellan 62 och 85 år jobbonärer.
Under 2023 hade en genomsnittlig jobbonär enligt Pensionsmyndigheten en förvärvsinkomst på 182 000 kronor och en allmän pension på 202 000 kronor.
Det är själva förvärvsinkomsten som är den största ekonomiska vinsten för en jobbonär och inte ökningen i inkomstgrundad pension.
Vanligt fram till 70
Under år 2023 fanns det totalt 306 000 personer i åldrarna 62 till 85 som förvärvsarbetade utan att ta ut någon allmän pension.
En tredjedel av dem var dock 62 och kunde därför inte ta ut sin pension, ju högre upp i ålder, desto färre arbetade.
Fram till 70-årsåldern är det vanligt att dra nytta av lägre skatt och dryga ut pensionen, det finns dock en grupp som fortsätter jobba efter 75, det skriver Expressen.
Bland dem som var mellan 75 och 85 år var det år 2023, enligt Pensionsmyndigheten, 200 som förvärvsarbetade utan att ta ut pension.
Senaste nytt
Fler än EU-genomsnittet
I sin nya rapport Superseniorer som jobbar kallar SPF Seniorerna kallar personer som är jobbonärer efter 75 för just superseniorer.
I rapporten konstateras att det enligt Eurostat var hela 66 000 personer i åldersgruppen 75 till 89 år som jobbade under 2023, det motsvarar 7 procent av den åldersgruppen och är mycket högre än genomsnittet i EU.
Över två tredjedelar av dem var företagare och dessa superseniorer är överrepresenterade inom jord-, skogsbruk samt konsultverksamhet.
“Det finns ingen undersökning som visar vad som gör att dessa superseniorer väljer att arbeta kvar. Möjliga skäl kan vara att de uppskattar sitt arbete, eller att ekonomiska skäl spelar in. Här behövs ytterligare forskning”, skriver SPF Seniorerna i ett pressmeddelande.
Känner sig behövda
Expressen skriver att under 2024 var 62 000 personer mellan 75 och 89 år sysselsatta, vilket motsvarar 6 procent av den åldersgruppen.
Att personer i den åldersgruppen jobbar är mycket vanligare i Sverige än i andra jämförbara europeiska länder.
“Dessa superseniorer trivs med sitt jobb, man känner sig stimulerad av det och man känner sig behövd”, säger Maria Larsson till Expressen.
Hon är tidigare äldreminister i Fredrik Reinfeldts regering och nyvald förbundsordförande i SPF Seniorerna.
“Dessutom fortsätter många jobba av ekonomiska skäl, det ger ett bra tillskott i plånboken om man fortsätter några år till”, fortsätter hon i Expressen.

Alla kan inte fortsätta jobba
Det är dock många med tunga jobb som är utslitna redan i 60-årsåldern och de orkar inte jobba fram till riktåldern, 67. Maria Larsson menar att det är en grupp som riskerar att hamna i kläm, varför åtgärder behövs.
Hon säger att trygghetssystemen runtomkring måste fungera så att ingen tvingas gå i förtida pension och i och med det få lägre pension livet ut.
“Staten måste därför ta större ansvar för en hållbar arbetsmiljö och stärka arbetsmiljölagen, och offentliga arbetsgivare måste självklart vara goda föredömen”, säger hon till Expressen.
Läs mer på News55: Blev inte fler jobbonärer 2023
ANNONS

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.