Påståendet att staten ”tog” 258 miljarder kronor ur pensionssystemet under Göran Perssons tid som statsminister har väckt starka reaktioner. Men vad hände egentligen med de 258 miljarderna som fanns i pensionskassan?
Tog Göran Persson 258 miljarder från svenska pensioner?


Mest läst i kategorin
Under slutet av 1990-talet och början av 2000-talet genomförde Sverige en stor pensionsreform. Mellan 1999 och 2001 fördes sammanlagt 258 miljarder kronor från AP-fonderna över till statens budget. Många har i efterhand uppfattat detta som att staten ”tog” pengarna för att rädda sina egna finanser, vilket ekonomisajten E55 har skrivit om.
Beslut togs utifrån en bred politisk majoritet – Socialdemokraterna var överens med samtliga borgerliga partier. Syftet var att finansiera delar av pensionen som staten tog över – bland annat garantipension, efterlevandepension och förtidspension.
Vad innebar det historiska beslutet?
Många tror att de 258 miljarderna försvann från pensionssystemet. Men enligt tidningen Senioren användes pengarna för att staten skulle ta över vissa pensionskostnader som tidigare låg på AP-fonderna. Det var alltså huvudsakligen en förflyttning av ansvar. Pengarna gick fortfarande till pensioner, men via statsbudgeten istället för pensionsfonderna. Pensionssystemet strukturerades alltså om och påverkar fortfarande dagens pensionärer.
Redan 2005 insåg Göran Persson att beslutet kunde skapa missnöje i framtiden, skriver Aftonbladet: “Det vi gjort kommer inte vara populärt om 20 år, när de ser vad vi gjort.”
Systemets andra förändringar påverkar din pension
Flera andra förändringar i pensionssystemet har haft stor betydelse:
Livslängdsanpassning: Ju längre vi lever, desto längre ska pengarna räcka. Och enligt E55 har medellivslängden ökat med 2 år sen 2005. Det innebär lägre pension per år.
Pensionsbromsen: Det är en automatisk funktion som sänker pensionerna om pensionssystemets utgifter blir större än intäkterna. Systemet är svårt att påverka som enskild pensionär, men är till för att skydda pensionerna långsiktigt.
Sänkt avgift till pensionen: Under reformen sänktes pensionsavgiften från 18,5 till 17,21 procent av lönen, vilket påverkade framtida pensioner negativt.
Dessa faktorer, tillsammans med förändrade arbetsmönster, gör att den allmänna pensionens andel av slutlönen sjunkit från cirka 60 till under 50 procent.
Läs mer om Ekonomi: Fler behöver ekonomiskt bistånd
Läs mer på News55: Boende på äldreboende fick skollunchens överblivna rester
Läs mer på News55: Kvinnor över 80 får vänta längst på akuten

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.