Efter två tunga år förvärras läget ytterligare för Coop med ett underskott på 2,7 miljarder kronor 2024.
Kommer Coop gå i konkurs? Blöder 2 700 miljoner kronor


Mest läst i kategorin
Frågan är inte längre om Coop går back – utan hur länge man klarar sig till innan kapitalet är förbrukat, skriver DN.
“Coop befinner sig i kris. Utvecklingen har varit klart sämre än index”, säger Thomas Ohlén, senior analytiker på Dagligvarunytt.
Det är inte första gången Coop har ekonomiska problem. Mellan 1988 och 2023 summerar sig butikskedjans samlade förluster till närmare 20 miljarder kronor. Men årets resultat sticker ändå ut.
För första gången på länge finns det inga tillgångar kvar att sälja och tidigare åtgärder har inte gett önskat resultat. Samtidigt har Coop Syd, med butiker i Skåne och Blekinge, ett extra tufft år bakom sig.
MISSA INTE: Råttor bland bullar och kaffe – på Bröd & Salt
Lågprisprofilen misslyckas – och kunderna sviker Coop
En av Coops strategier för att vända utvecklingen har varit att lansera lågpriskedjan Xtra. Men av de 150 butiker som var målet har det efter tre och ett halvt år bara blivit 62.
Samtidigt är prispressen hård. Fyra av tio svenska konsumenter bedöms idag vara starkt prismedvetna – vilket har gynnat Willys, Lidl och Ica Maxi.
“Coop har inte samma kostnadseffektiva drift som sina konkurrenter. Där har man mycket att lära”, säger Thomas Ohlén.
I en prisjämförelse från Matpriskollen hamnade Stora Coop konsekvent över sina konkurrenter i prisnivå. Och enligt en undersökning från Yougov får Coop bara knappt 22 procent av sina kunders samlade dagligvaruutgifter – långt under Icas drygt 48 procent.
MISSA INTE: Skattehaveri drabbar dödsbon – hundratals miljoner betalas tillbaka
Senaste nytt
Föreningsstruktur utan tydlig styrning
Det är Kooperativa Förbundet (KF) som utgör Coops huvudorganisation och samlar 26 konsumentföreningar med cirka fyra miljoner medlemmar.
KF är också en av Sveriges äldsta folkrörelser, med rötter tillbaka till 1899 och en historia präglad av starka sociala och demokratiska ideal.
Men strukturen, som en gång gav organisationen kraft, har i dagens marknad blivit en bromskloss. Föreningarna styrs självständigt, vilket försvårar snabba och samordnade beslut. Samtidigt har det funnits en oroande tystnad från ledningen.
KF:s ordförande Kerstin Wallentin har i skriftliga svar till pressen medgett att situationen är ansträngd, men har inte kunnat ge några tydliga besked om när en verklig vändning väntas.

MISSA INTE: Åkesson (SD) om tidigare antisemitism: “Illa till mods”
Ett arv som håller på att glida ur händerna på Coop
Under stora delar av 1900-talet var KF en av Nordens största företagsgrupper. Folkhemmet fick sitt Cirkelkaffe, sina Lumalampor, Gislaveddäck och Gustavsbergsporslin tack vare kooperationens industrigren.
På 1960-talet delade KF och Ica marknaden nästan jämt. I dag är Coops andel drygt hälften av Icas, och fallande.
Det som finns kvar är de drygt 800 Coop-butikerna. Nästan allt annat är sålt. Och efter det senaste årets miljardförluster har KF:s eget kapital sjunkit från 5,5 till 4,2 miljarder kronor. Fortsätter förlusterna i samma takt kan pengarna ta slut fort.
“Jag får intrycket att krisinsikten saknas”, konstaterar Thomas Ohlén.
Läs mer om ekonomi:
Bankomat-vd: “Strulet med kontanterna är vårt fel”
Mathäleri hotar hela systemet – krav på nationell offensiv
Hör den vegetariska sillen hemma vid högtider – för fiskens skull?
ANNONS

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.