News55

Upptäckt: Fattigdom som barn påverkar hälsan som pensionär

Fattigdom
Det är tufft för fattiga barn. De växer sedan upp och blir ohälsosamma vuxna och seniorer. (Foto: Pixelshot)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 07 maj 2025Publicerad: 07 maj 2025

Fattigdom i ungdomen påverkar hälsan långt upp i åldern. Människor som växer upp under knappa förhållanden löper större risk att drabbas av hälsoproblem senare i livet. Det visar ny forskning från Hälsohögskolan i Jönköping.

ANNONS

Mest läst i kategorin

sparpsykologen
Spela klippet
News55 TV

Sparpsykologen: "Så tar du bättre ekonomiska beslut"

08 maj 2025
mätarinställning
Spela klippet
News55 TV

Fuffens: Bilhandlarnas fusk med mätarinställningar ska stoppas

08 maj 2025

Socioekonomiska förhållanden under barndomen lämnar spår som sträcker sig långt bortom vuxenblivandet. Sambandet mellan barndom och ålderdom bekräftas i en ny studie där forskarna följt över 3 000 personer födda på 1930- och 1940-talet i Sverige.

Det visar forskning på Hälsohögskolan vid Jönköping University, som nyligen publicerats. Charlotta Nilsen är docent i gerontologi vid Hälsohögskolan, och författaren bakom rapporten.

MISSA INTE: Bedragare byggde exakt kopia av Pensionsmyndighetens hemsida

God ekonomi ger god hälsa

“Att ha goda ekonomiska förutsättningar i både barndom och vuxen ålder bidrar till bättre emotionell hälsa senare i livet, medan en hög ekonomisk utsatthet och ekonomisk stress både i barndom och vuxen ålder bidrar till sämre emotionell hälsa”, säger Charlotta Nilsen till SPF:s medlemstidning Senioren.

Undersökningen visar att de som vuxit upp i hem med begränsade resurser har högre förekomst av sjukdomar och sämre upplevd hälsa som äldre. Sambandet kvarstår även när faktorer som utbildning, inkomst och livsstil i vuxen ålder tas i beaktande.

Både kropp och psyke påverkas

Forskarna har utgått från enkätsvar och registerdata från SWEOLD-studien, som fokuserar på äldre personers levnadsvillkor i Sverige. Resultaten tyder på att den sociala bakgrunden spelar en mer långsiktig roll för hälsan än vad man tidigare trott.

ANNONS
Fattigdom
Ekonomin gör stor skillnad. (Foto: Henrik Montgomery/TT)
ANNONS

Ekonomisk stress av tidig Fattigdom

Även Deborah Finkel som är professor i psykologi vid Hälsohögskolan, är medförfattare till studien.

“Även om vi ser långsiktiga positiva effekter på emotionell hälsa av att ha haft goda ekonomiska förutsättningar under barndomen, så ser vi också att en lägre ekonomisk utsatthet och ekonomisk stress i vuxen ålder bidrar till bättre emotionell hälsa oavsett ekonomisk situation i barndomen. Det visar att det aldrig är för sent att påverka sin emotionella hälsa genom förbättrade ekonomiska villkor”, säger Deborah Finkel i tidningen.

Hälsokonsekvenserna yttrar sig bland annat i form av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och försämrad rörlighet. Även den psykiska hälsan påverkas, med ökad förekomst av depression och ensamhet bland dem som haft en utsatt barndom.

Studien om hälsa och fattigdom är baserad på data i det svenska tvillingregistret från 1 600 vuxna mellan 45 till 98 år.

Läs mer om ekonomi:

Bedragare byggde exakt kopia av Pensionsmyndighetens hemsida

ANNONS

Spara 100 000 kronor till din tjänstepension – välj lägre avgifter

Varannan svensk kan få indraget körkort – med nya regeln

Efter påvens död: Här förbjuds mobiltelefoner

Så slipper du kvarskatt på pensionen – det här behöver du veta

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS
ANNONS