Bara två av fem har tillräckligt med kontanter för att klara sig om elektroniska betalsystem kraschar. Frågan är högaktuell efter att Swish utsatts för belastningsattacker av okända hackare. Och värst är det för de i medelåldern vid en eventuell ekonomisk kris, skriver Finansinspektionen.
Varning: De yngre är inte sämst ekonomiskt rustade – 5 tips vid kris


Mest läst i kategorin
Endast två av fem har kontanter hemma för att klara sig en vecka om det digitala betalningssystemet.
Och det är inte unga vuxna, utan personer i medelåldern, som är sämst rustade om en ekonomisk kris skulle slå till.
Trots högre inkomster har de lägre ekonomisk beredskap än yngre. Det visar nya uppgifter från Finansinspektionen.
Unga inte sämst i klassen
I en färsk sammanställning över svenskarnas ekonomiska beredskap framgår det att det är åldersgruppen 40–60 år som är mest sårbar vid en större samhällsstörning, skriver myndigheten.
”Många svenskar är sårbara om en kris skulle göra att samhället inte fungerar som vi är vana vid. Om viktiga it-system inte fungerar kan det påverka ditt betalkort eller möjligheten att ta ut pengar. Om internet och mobilnät slås ut kan det på kort tid bli besvärligt att göra betalningar och andra bankärenden”, säger Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på FI, rapporterar Dagens Industri.
Det handlar dels om att ha tillräckligt med kontanter hemma för en eventuell kris. Men det handlar också om andra saker, som att ha en buffert för eventuella utgifter.
Bara 44 procent i den gruppen uppger att de har en buffert som räcker i minst tre månader. För personer i åldern 25–39 år är motsvarande andel 52 procent, enligt Finansinspektionen.
Och nästan var tredje svensk – 28 procent – har inga kontanter alls.

Många hushåll är i dag helt beroende av kort, appar och banktjänster online – något som inte fungerar vid till exempel ett längre strömavbrott eller om betalsystemen utsätts för en avancerad attack från hackare.
Senaste nytt
Dyrt mitt i livet
Att just medelålders halkar efter förklaras delvis av högre utgifter – som bolån, barn och livsstilskostnader – trots bättre inkomster.
De unga har ofta lägre utgifter och mindre förpliktelser, vilket ger större svängrum för att bygga upp en ekonomisk buffert.
Fem tips för motståndskraft vid ekonomisk kris
1. Ha kontanter hemma
Om betalsystem och internet skulle slås ut kan det vara bra att ha kontanter hemma, gärna i små och olika valörer. Planera för att kunna klara dig själv i en vecka. Tänk på att förvara pengarna på ett säkert ställe och att hemförsäkringen bara ger en mycket begränsad ersättning om pengarna skulle blir stulna eller förstöras exempelvis vid en brand.
2. Ha minst ett betal- eller kreditkort i reserv, gärna från en annan bank
Cyberattacker och störningar behöver inte drabba alla banker samtidigt. Det kan därför vara bra att ha ett betal- eller kreditkort att använda i reserv som inte är från din vanliga bank.
3. Ha en fungerande bankdosa för inloggning som backup till bank-id
För att logga in på sin bank använder de flesta i dag bank-id. Men bank-id är precis som alla andra system känsligt för störningar. Se till att du har alternativa sätt att logga in på din bank, genom till exempel en dosa eller kod. Om du har en dosa, använd den gärna emellanåt så att du vet att den fungerar.
4. Se över ditt försäkringsskydd
Ta för vana att regelbundet se över ditt försäkringsskydd för att vara säker på att det du värdesätter är försäkrat mot det oväntade. Det finns flera kris- och krigssituationer som inte täcks av försäkringar. Det är bra att ta reda på vad som gäller för din försäkring och vilka undantag som finns. Det är även bra att skriva ut på papper exempelvis försäkringsbrev, bankuppgifter och registreringsbevis.
5. Sprid dina risker i sparandet
Omvärlden kan förändras snabbt. Se till att du har spridit riskerna i ditt sparande. Detta kan uppnås genom att investera i billiga, breda fonder. Du behöver också ha en buffert för oväntade utgifter. Denna kan ligga på ett sparkonto med insättningsgaranti, hög ränta och fria uttag. Det kan vara en god idé att ha din buffert på en annan bank än den du brukar använda.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Redaktionschef Bilbo Göransson på både News55 och E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, TV och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.