News55

Agnes Wold: Därför sover du sämre med åren

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 27 sep. 2021

Nu finns det en förklaring till de tidiga morgnarna och ibland sömnlösa nätterna. Professor Agnes Wold reder ur sambandet mellan sömn och ålder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Även de värsta sömntutorna får en förändrad sömn med åldern och ett minne blott är de långa sovmornar man tog som trött tonåring. Många av oss känner igen de tidiga morgnarna när man egentligen bara vill ligga kvar i sängen för kroppen är trött men knoppen säger något annat, för att inte tala om hur lättväckta många blivit med åren.

Nu finns en tydlig koppling mellan förändrade sömnvanor och en stigande ålder, berättar Agnes Wold, 66, läkare och professor i klinisk bakteriologi. Det är nämligen ingen slump att vi vaknar tidigt och fenomenen drabbar både kvinnor och män då många tidigare trodde det handlade om de värmevallningar som vanligtvis drabbar kvinnor i klimakteriet, den orsaken avfärdar Agnes bestämt till en lyssnarfråga i Sveriges Radios ” Fråga Agnes Wold” även om hon förstår att man tror det kan vara orsaken.

– Ju äldre man blir desto mer vaknar man på natten och det har inte med klimakteriet att göra utan man sover lättare och lättare. Man sover tungt som en oxe när man är i tonåren och kan knappt väckas och så någon gång där i mitten av livet så börjar man sova lättare. Ju äldre man blir desto mindre sover man på natten, man sover kortare perioder och är vaken mellan och så, säger hon i programmet och menar att klimakteriet är övergående men inte den förändrade sömnen.

Däremot, säger professorn, är det vanligare med korta tupplurar på dagarna och mindre på natten samt att äldre personer är mer lättväckta än i unga år.

Men hon har också sina egna slutsatser och teorier om vad den minskade sömnen beror på. Något som grundar sig långt tillbaka i evolutionen och helt enkelt handlar om att de äldre ska vakna tidigt för att kunna ta hand om de nyfödda bebisarna i flocken medan de vuxna föräldrarna ska kunna sova vidare för att orka vara starka och pigga under dagen, leta mat och fortsätta föröka sig.

Det är därför vi har den här jättelätta sömnen, fortsätter hon.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS