News55

Forskare: ”Därför ska vi ställa om klockan”

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 02 nov. 2021

I söndags, den 31 oktober var det återigen dags att dra tillbaka klockan till vintertid men många har undrat vad syftet är. Nu har vi tagit reda på svaret.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nyligen påmindes vi om att dra tillbaka klockan en timme och precis som vi uppmanats att göra samma sak, fast en timme framåt, till sommartid så är det något som många glömmer bort att göra. Det har varit en omdebatterad fråga och en het potatis och frågan har till och med varit uppe på EU-kommissionens bord som lät medlemsländerna själva bestämma om de ville slopa eller behålla tidsomställningen.

Men vad är då fördelarna, vitsen med att ändra klockan efter årstiderna? Det handlar om att tillgodogöra sig ljuset, något som är viktigt, framför allt för oss frusna nordbor menar sömn och stressforskaren Arne Lowden.

Han tycker att vintertiden är viktigare att behålla än sommartiden om det skulle bli så att vi slutar ställa om klockan. Men han ser allra helst att vi behåller tidsomställningen.

– Här är vetenskapen enig. Forskarna vill ur hälsosynpunkt värna om morgonljuset och har också lämnat in flera remissvar till EU om de negativa följderna av att ta bort tidsomställningen, säger han till Må Bra.

Det är även flera faktorer som är av godo genom att backa klockan till sommartid enligt Arne. Bland annat påverkar morgonljuset oss positivt då vi kommer i gång lättare på morgonen, de av oss som är kvällspigga är aktiva och mer produktiva under eftermiddagen som blir något längre och det kan bli allt svårare att somna på kvällen. Att experimentera med tidsomställningen och avsluta den är inget Arne rekommenderar.

– Vi har aldrig levt med enbart sommartid, vilket därför vore ett ”gigantiskt experiment med folkhälsan”, menar han.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS