News55

Jan Guillou om åldrandet – vännerna dör en efter en

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 03 feb. 2022

Jan Guillou skriver inte bara böcker. Numera läser han även dödsannonser där han ser sina vänners namn.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Författaren och journalisten Jan Guillou, 77, har skrivit en mängd böcker, oftast med fokus på historiska romaner men har även väckt mycket uppmärksamhet genom sina vassa kolumner i Aftonbladet där han blivit en av Sveriges främsta opinionsbildare.

Numera är han pensionär men har skrivit åtta timmar om dagen i femtio år men han har betalat ett högt pris för det, kroppen och framför allt ryggen har tagit mycket stryk.

– En operation har resulterat i att jag åter kan sitta och skriva men också att jag går som berusad i nyktert tillstånd. Ryggen klarar även gym och vedhuggning. Men inte blåsippsplockning. Jag begriper inte varför. Kanske har det något att göra med nervbanorna mellan femte och sjätte ryggkotan där ingreppet skedde. Det är likväl ett begränsat lidande värt att uthärda, berättar han i Aftonbladet.

Nu när han börjar bli äldre har han insett att åldrandet har börjat få konsekvenser, minnet sviktar och tankarna går långsamt och författaren har börjat läsa dödsannonserna i morgontidningarna.

– Man kan inte längre vara med i frågetävlingar i tv. Man drabbas av hjärnsläpp och kommer inte ihåg namn. Med stigande ålder tänker man långsammare, anpassar språket och talar i fullständiga satser.

– Jag har insett att en fjärdedel av de döda är yngre än jag. Senaste året har jag varit på fem begravningar. Vännerna dör en efter en. När jag höll på med den åttonde boken i serien om 1900-talet var jag rädd att dö. Det kändes som att bestiga ett berg och när jag nådde toppen och klarat av den tionde och sista delen minskade dödsskräcken.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS