News55

Pia Johansson om sin far: ”Han förvandlades när han drack”

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 13 mars 2022

Hon drabbades som liten av sin fars alkoholmissbruk. Nu berättar Pia Johansson om valet att säga nej till sprit.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pia Johansson, 61, är komikern som blivit folkkär genom program som ”Parlamentet” och TV-serien ”Rederiet”. Under sin uppväxt präglades hon av sin fars alkoholmissbruk, något hon pratat om i ”Alla mot alla” i Kanal 5.

Det var när hon skulle svara på frågan vilket djur som fanns på Bacardi-flaskans etikett som hon öppnade upp sig till de övriga deltagarna.

– Jag dricker ju inte alkohol längre, pappa var ju alkoholist men han drack inte Bacardi och det är jag ledsen för på ett sätt.

Hon har i tidigare intervjuer berättat om hur hans drickande har fått henne att bli vaksam och känna av stämningar i ett rum.

 Pappa var en dubbelpersonlighet, han förvandlades när han drack – annars var han älskvärd. Ju äldre jag blev desto mer jag kunde använda min förmåga att läsa stämningar för att avstyra konflikter.

–  Som skådespelare är det A och O att vara känslig och kunna känna in sin publik. Jag tror att jag hade kunnat bli en mycket bra spion, diplomat eller försäljare – alla yrken där man bygger en relation och ska vara medveten om vilka signaler man skickar.

Men när skådisen var i 25-års åldern valde hon och övriga i familjen att konfrontera pappan efter att de gått i samtalsterapi och läst på om medberoende. Han tog till sig budskapet som var början på ett läkande för alla.

–  Det var ett fantastiskt helande. Att det fanns ett verktyg. Det förändrade mitt liv, har Pia sagt i en intervju med SVT Kultur från 2016.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS