News55

Så stark är husdjurstrenden

Artikelbild
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 07 mars 2021

Allt fler skaffar husdjur. Det syns en stark och mycket tydlig trend inom många branscher som fått en skjuts av vår längtan efter djur i pandemin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Man såg en ökande trend redan innan, men med coronapandemin förstärktes den ytterligare. Eftersom många tillbringar mer tid i hemmen har också möjligheten och längtan efter att skaffa husdjur ökat.

Under 2020 steg antalet nyregistrerade hundar med elva procent jämfört med året före och totalt registrerades drygt 57 000 nya hundar i fjol, enligt Jordbruksverket.

Detta har även för med sig en hel del positiva effekter för handeln och flera andra branscher. Alla nya djurägare köper givetvis foder och utrustning till sina djur, vilket tydligt har märkts i djurtillbehörsbutiker. 

-Framför allt märktes ökningen från halvårsskiftet och framåt, säger Daniel Pettersson som är Sverigechef på börsnoterade Musti Group och ansvarig för Arken Zoo.

Det finns flera bolag i branschen som är börsnoterade. Ett av dem är Swedencare som är specialiserade på tillskott för husdjur. Under de tre senaste månaderna i fjol ökade de den organiska tillväxten med 32 procent, men ökningen var ännu högre, tresiffrig, om man räknar med förvärv.

Ökade priser

Ytterligare branscher som märkt av positiva effekter är försäkringsbolagen, då djuren även behöver ha en tecknad försäkring. Andra som tjänat på husdjursboomen är veterinärer och arrangörer av valpkurser.

Och givetvis har uppfödarna gjort sig en bättre förtjänst, inte bara på grund av antalet försäljningar har ökat, utan att efterfrågan på framför allt hundar och katter, har gjort att priserna stiger på djuren.

ANNONS

Ett snittpris på en hundvalp ligger idag på mellan 10 000 kronor och 40 000 kronor.

Hälsoeffekter

Förutom sällskapet, som har positiv inverkan på hälsan, ser många djurägare motionen som ett extra plus.

-Det är väldigt positivt, speciellt nu i coronatider då vi får rådet att vara ute i naturen och röra på oss. Har man en hund måste man det. Har man inte en hund kanske man kan säga “nä, jag går ut en annan dag”, säger Lena Lidfors, professor vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, till tidningen Hem & Hyra.

Hon säger vidare att vi får ett starkt band till våra sällskapsdjur.

-Det kan fungera som ett stöd i krissituationer och som social support. Just nu i coronatider är många oroliga och mår kanske inte så bra psykiskt. Ett husdjur kan vara ett starkt stöd, menar Lena Lidfors.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS