News55

Så undviker du att bli lurad av falskt Postnord

Artikelbild
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 24 nov. 2020

Det har blivit vanligt att bedragare utger sig för att vara Postnord i sms, mejl och även genom annonser på Facebook. Så här tar du reda på om du har blivit utsatt för ett bedrägeriförsök.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Postnord känner sig själva nödgade att gå ut med information då bluff-försöken i många fall är förrädiska. Huvudregeln är att inte klicka på länkar om du är osäker på var de leder.

En vanligt bluff är de sms som hänvisar till postnord.everydayplace.com som alltså inte kommer från Postnord. Avsändaren kan kräva att du betalar moms för att slippa deklarationsavgifter eller att man helt enkelt måste betala mer porto för att få ut försändelsen.

Ibland handlar det om mejl som innehåller länkar där man uppmanas att vara med i ett lotteri om olika produkter, till exempel en ny iPhone. Bedragarna är luriga då de kan skriva att man redan har ett paket (läs: vinst) att hämta ut men för att få ut sin vinst måste man betala en fraktavgift (för något som förstås inte finns.) Liknande annonser förekommer också på Facebook.

Så här tar du reda på om du har blivit utsatt, tipsar Postnord:

  • Kontrollera noga vem som är avsändare. Om du är tveksam och har svårt att avgöra vem avsändaren är, utgå från att det är en bluff. Mejl från Postnord har avsändare postnord.com, inte.se
  • Klicka inte på länkar om du är osäker på vart de leder. Radera istället meddelandet direkt utan att följa någon länk och öppna inte heller några medföljande bilagor.
  • Tänk kritiskt och använd sunt förnuft. Ser Postnords logga ut som den gör på riktigt och innehåller texten många stavfel? Detta kan vara tecken på en bluff.
  • Lämna aldrig ut lösenord, bankkortsnummer eller bankid-koder till någon.
  • Om du misstänker att du blivit lurad, agera direkt genom att till exempel kontakta Postnord, spärra ditt bankkort, byta lösenord eller i värsta fall kontakta polisen.
  • Svara inte på bluff-mejlet eller bluff-sms:et. Om meddelandet ser ut att komma från Postnord och du inte väntar på något brev eller paket från utlandet så var misstänksam.

Här kan du ringa Postnords kundservice om du är osäker.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS