På bara en månad har flygresor blivit nästan 36 procent dyrare. Påsken och sommarens bokningar har påverkat – men prisfallet kan vara på väg.


Mest läst i kategorin
“Det är en anmärkningsvärd ökning,” konstaterar Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken, om att priserna på utrikesflyg steg med 35,8 procent mellan mars och april.
Även jämfört med samma månad förra året är priserna rejält högre – närmare bestämt 24,3 procent, enligt den senaste inflationsstatistiken från SCB.
Bakom den snabba uppgången finns flera samverkande faktorer. En av de tydligaste är att påsken, som i år inföll sent i april, är en av årets stora reseperioder, skriver DN.
När många vill boka resor samtidigt drivs priserna upp – särskilt för reguljärflyg där biljettpriserna ofta stiger i takt med att avresedatumet närmar sig.
MISSA INTE: Forskare larmar: Fästingmedel hotar fåglar och våra vattendrag
Hög efterfrågan på flygresor och sen påsk förklarar
Enligt Tiyoneh Jah på Ticket är det just detta som ligger bakom mycket av prisuppgången. Påskresandet brukar ligga högt i statistiken, och när högtiden infaller senare på våren får det också större påverkan på aprilsiffrorna.
“Påsken är helt klart en drivande faktor. När efterfrågan ökar, särskilt till populära destinationer, blir det snabbt dyrare”, säger hon till DN.
Hon pekar också på att fler bokar sina sommarresor under april, vilket ytterligare förstärker trycket på biljettpriserna. Att många dessutom fått sin skatteåterbäring just under denna period kan spela in – fler känner sig redo att boka.
MISSA INTE: Dimljus: Hur man använder dem – undvik misstag och böter
Senaste nytt
Starkare krona påverkar också flygresor
Ett annat bidragande skäl är valutautvecklingen. Den svenska kronan har stärkts något mot flera av de viktigaste resevalutorna, som euro, dollar och pund.
Det gör utlandsresor något billigare totalt sett, vilket i sin tur ökar bokningsviljan. Kombinationen av mer pengar i plånboken och gynnsam valutakurs gör att fler slår till.
Magnus Hjelmér menar att även osäkerheten i omvärlden kan ha haft ett finger med i spelet.
Vissa resenärer avvaktade kanske med att boka i mars, för att sedan slå till i april när planerna kändes tryggare. Den samlade effekten: ett rus i priserna på flygresor.

MISSA INTE: FBI varnar: Din gamla router utnyttjas av hackare – döljer spår
Prisfall kan vara nära
Men även om aprilsiffrorna ser dramatiska ut, finns det tecken som pekar på att priserna kan komma att sjunka igen.
Ole Stouby, vd för jämförelsesajten Travelmarket, säger att de ser en lugnare prisutveckling över tid.
“I våra siffror steg priserna på europeiska resor med drygt nio procent mellan januari och april, och för längre resor låg ökningen på 6,2 procent”, säger han till DN.
Stouby tror att priserna på flygresor, särskilt på interkontinentala flygningar, kommer att fortsätta minska. Efter pandemin har priserna på långresor sjunkit flera år i rad, och han räknar med att trenden håller i sig även under 2025.
Flygskatten slopas i sommar
En annan faktor som kan pressa priserna nedåt är att den statliga flygskatten tas bort från och med den 1 juli. Redan mot slutet av sommaren kan det bli tydligt för den som bokar flyg.
Hittills har skatten varierat beroende på resmål – 76 kronor för en enkelbiljett inom Europa, men betydligt mer för längre resor.
Till Thailand har avgiften till exempel legat på drygt 500 kronor per passagerare, enligt Skatteverket.
För den som inte har bråttom och kan vänta lite med bokningen, kan det därför bli en ekonomisk fördel att avvakta. En sänkning i priset kan märkas ganska snabbt, särskilt för dem som reser långt.
Läs mer om ekonomi:
Tvekan präglar bostadsåret – men hopp om prisutveckling nästa år
Vindbyar som hotar elbolag – Svenska Kraftnät lovar åtgärder
Falska nätbutiker: Bedrägeri värt 134 miljoner hindrades

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.