News55

I skuggan av lyxhotellen – protesterna växer på Kanarieöarna

kanarieöarna
På Kanarieöarna är demonstrationer kring regionens överturism i full fart. (Foto: Narvikk Images och Sangiao Photography)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 26 maj 2025Publicerad: 26 maj 2025

På ytan är Kanarieöarna en solsäker semesterdröm. Men bakom fasaderna av nybyggda hotellkomplex och all inclusive-resorter växer en djup frustration bland lokalbefolkningen. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Tusentals invånare förbereder nu nya demonstrationer mot ett turismupplägg som de menar hotar både deras framtid och öarnas unika miljö, skriver Expressen.

Det handlar inte om ett missnöje riktat mot enskilda turister. Det är snarare en kritik mot det system som tillåtit stora investerare att tjäna pengar – samtidigt som lokalbefolkningen trängts undan från både arbetsmarknad och bostadsmarknad.

“Det är absurt att ett system tillåts kanalisera så mycket pengar bort från öarna”, sa Sharon Backhouse, som driver ett företag för utbildningsresor på Teneriffa, i en intervju med Sky News.

MISSA INTE: Så gör du för att boka resan billigare – utan att flytta dig ur soffan

Lokalbefolkningens bostadsbrist bredvid lyxhotell

Kanarieöarna lockar varje år miljontals turister – i mars i år var siffran 1,7 miljoner. Över en tredjedel av regionens BNP kommer från turismen. 

Men kritiker menar att pengarna i första hand går till utländska hotellkedjor, medan lokalbefolkningen lämnas med låga löner och stigande levnadskostnader.

Andy Ward, som arbetar på en mäklarfirma i Teneriffa, beskriver hur många invånare har svårt att hitta boende till rimligt pris.

ANNONS

“Regeringen har sålt ut mark till hotellprojekt och exklusiva bostäder, vilket lett till att många inte har råd att bo kvar”, sa han till Sky News.

MISSA INTE: Domstol: Ryanair måste återbetala avgift för handbagage

ANNONS

Undermåliga bostäder på Kanarieöarna

I kontrast till lyxresorterna växer tillfälliga ”shanty towns” fram, där människor tvingas bo i undermåliga bostäder.

Samtidigt ligger månadslönen för många servicearbetare på cirka 1 100 euro – knappt nog för att betala hyran.

MISSA INTE: Ät långsammare vid matbordet – och må bättre på köpet

Miljöpåverkan och förlorade platser på Kanarieöarna

För många av Kanarieöarnas invånare handlar protesterna också om att skydda det unika landskapet. 

ANNONS

Nya hotellprojekt har under årtionden tagit över kustremsor och naturområden, vilket enligt kritikerna riskerar att förstöra öarnas ekosystem.

“Det handlar inte bara om en vacker vy som försvinner. När du bygger över dessa landskap rubbar du en hel kedja av biologiska system, sa Sharon Backhouse.

För lokalbefolkningen innebär det också en känsla av att bli bortträngda från sina egna miljöer. Platser där man vuxit upp eller semestrat som barn har blivit oigenkännliga.

Turistskatt och nya lagar i sikte

Efter tidigare demonstrationer har frågan om en särskild turistskatt seglat upp som ett möjligt svar. 

I Gran Canaria-staden Mogán infördes en avgift på 15 cent per dag, men beslutet stoppades först av domstol efter protester från hotellnäringen. I mars i år återinfördes skatten.

Forskning från Kanarieöarnas statistiska institut visar att en mindre avgift inte påverkar turisternas vilja att resa. Och enligt Sharon Backhouse kan en sådan skatt användas för att bevara just det som gör öarna attraktiva.

Demostrationen är mest kring att lyxhotell får köpa upp all mark, och att det blir svårt för lokalbefolkningen med boende. (Foto: Jeff Stapleton och Getty Images)
ANNONS

Ny lag väntar Kanarieöarna

Ett större grepp väntas dock tas med den så kallade Vacation Rental Law, en ny lagstiftning som syftar till att begränsa semesterbostäder. 

Bland annat föreslås ett förbud mot att hyra ut nybyggda fastigheter till turister de första tio åren. Hela bostadshus ska inte heller kunna omvandlas till semesterboenden.

Målet är att pressa tillbaka spekulationen på bostadsmarknaden och återge invånare tillgång till permanenta bostäder.

Protesterna växer – men viljan att förändra är tydlig

Demonstrationerna är planerade till flera öar, samt på fastlandet i Spanien och till och med i Berlin. 

I grunden handlar det om en önskan att få vara delaktig i en framtid som hittills formats av andra.

Många av öarnas invånare menar de vet att turismen är nödvändig – men de kräver att vinsterna fördelas mer rättvist och att miljön inte längre får stå tillbaka. 

ANNONS

Läs mer om ekonomi:

Experten: Internet blir dyrare – men så här sparar du pengar

Bakvänt: 11 begagnade bilar som ökar i värde 2025

Facken varnar: Den allmänna pensionen räcker inte längre

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

ANNONS
ANNONS