Paradiset lockar miljontals besökare varje år. Men bakom lyxhotellens fasader växer frustrationen bland de som bor där året runt.


Mest läst i kategorin
“Det kommer för många turister. Ön klarar det inte längre”, säger Kannapa Pongponrat Chieochan, forskare i hållbar turism vid Thammasatuniversitetet i Bangkok till Expressen.
Hon växte själv upp på Koh Samui och har sett förändringen ske under fem decennier. Hennes forskningsfält är samhällsplanering i landsbygdsmiljö, men verkligheten på ön oroar henne mer än siffrorna i rapporterna.
Koh Samui har blivit ett offer för sin egen popularitet. Efter succén med tv-serien ”White lotus” har trycket ökat ytterligare. Lyxhotellet Four Seasons, som figurerade i serien, rapporteras ha fått nästan 600 procent fler besök på sin hemsida.
Trots att turismen blomstrar, varnar Kannapa Pongponrat Chieochan för en allvarlig kris. Vattenbrist, överfulla sopstationer och en infrastruktur som inte hinner med gör att många av öns invånare redan börjat ge upp.
“Vi har brist på vatten och klarar inte av att hantera alla sopor. Det är ett kritiskt läge”, säger hon till tidningen.
MISSA INTE: Farmor Mia tog föräldraledigt: ”Det här gör jag gärna om”
Miljöproblemen växer i paradiset
Trycket på naturresurserna är omfattande. Lyxanläggningar och golfbanor kräver stora mängder vatten, samtidigt som många hushåll behöver köpa sitt dricksvatten. De marina ekosystemen är också hotade, enligt Kannapa Pongponrat Chieochan, på grund av båttrafik och strandfester.
Skräpberget har blivit så stort att man tvingats frakta bort 150 000 ton till fastlandet – men lika mycket ligger kvar på ön, rapporterar The Guardian.
Hon menar att Koh Samui riskerar att hamna i samma läge som Phi Phi Leh, där stranden Maya Bay tvingades stänga i tre år efter DiCaprio-filmen ”The Beach”.
“Skillnaden är att investerarna på Koh Samui aldrig skulle tillåta en nedstängning. Det ligger för mycket pengar i potten”, säger hon till Expressen.
MISSA INTE: Museum i Malmö AI-sminkade förintelseoffer med eyeliner
Senaste nytt
Turismen gynnar inte längre lokalbefolkningen
Tidigare gynnades den lokala ekonomin mer direkt. Turister bodde hemma hos familjer och åt på små restauranger. Nu domineras näringslivet av utländska investerare, främst från Kina, som kapitaliserar på paradiset.
Många av de som arbetar inom turistnäringen kommer från norra Thailand eller grannländerna. Samtidigt stiger levnadskostnaderna för lokalbefolkningen, som får betala mer för mat och vatten.
Folk flyttar ifrån ön, säljer sina famlijers mars och flyr därifrån. Kannapa Pongponrat Chieochan menar att de som kommer från ön håller på att förlora sin identitet.

MISSA INTE: ”Hellre datavetare än soldater” – AI blir ny frontlinje i svenskt försvar
Invånarna håller sig undan från paradiset
Många invånare undviker idag kontakt med turisterna. De drar sig undan till sina kokosodlingar, trötta på trängsel och påfrestande beteenden.
Kannapa Pongponrat Chieochan förklarar att det är överväldigande och blir en form av isolering.
Samtidigt märks en viss förändring. En ny generation som studerat i storstäderna återvänder för att ta över familjeföretag och arbeta för en mer hållbar framtid.
Ett budskap till världen
“Jag gillar att människor upptäcker nya resmål, så länge det gynnar lokalsamhället. Men man måste förstå hur mycket turism en plats klarar av”, avslutar Kannapa Pongponrat Chieochan till Expressen.
För henne är paradiset Koh Samui fortfarande hem. Men hon tvekar inte att säga att balansen är på väg att tippa över.
Läs mer om ekonomi:
Kronan stark – så semestrar du billigare utomlands i sommar
Pension: Vilken av de två förvaltningsformerna är bäst?
Kommunens kamp: Husen som ingen vill ta ansvar för

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.