News55

14 snabba frågor med vår nye tandläkarexpert!

Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 11 feb. 2022

Hälsa55 hälsar vår nya expert på tandvård och munhälsa, Björn Klinge, tandläkare och professor i parodontologi välkommen med 14 snabba frågor!

ANNONS

Mest läst i kategorin

Hallå Björn! Hoppas du mår bra. Vi är väldigt glada att du ska vara vår expert på tandhälsa och svara på frågor kring det på Hälsa55. Vi gör i gång vårt frågebatteri direkt.

Berätta mer om din bok först, ”Din hälsa sitter i munnen” (The Book Affair) den har ju blivit en succé, vad tror du det beror på?

– Det beror kanske på att den berör i första hand, alla har vi en relation till vår mun och det finns en grupp som kanske har råkat ut för saker i mun och tänder man har undrat över och att vi har lyckats kommunicera det på ett begripligt sätt

Vad är den tydligaste kopplingen mellan sjukdom och tandhälsa?

– En person som har en sjukdom, har ofta flera och ofta har de gemensamma, biologiska mekanismer och om vi talar om infektion eller inflammation i munnen så är det framför allt kopplat till diabetes, hjärt kärl-sjukdomar, reumatoid atrit, vissa cancerformer, demens och graviditetskomplikationer. Den enkla förklaringen är att den här infektionen som är kopplad till tandlossningssjukdom beror på en ansamling bakterier vid tandköttskanten och de bakterierna leder till en försvarsreaktion, en inflammation av tandköttet, och får det fortgå svullnar tandköttet och stänger in bakteriebeläggningar under tandköttskanten och till slut får man en allvarlig tandlossningssjukdom med förlust av käkben och fördjupade tandköttsfickor. Tandköttsfickorna har små sår på insidan, osynliga för ögat, och då läcker det ut bakterier i blodbanan. Det är huvudförklaringen till den ständiga utsöndringen av bakterier och inflammationsämnen i blodbanorna och detta bidrar till en låggradig systemisk infektion som i sin tur är en bidragande orsak till sjukdomarna jag nämnde ovan.

Vad säger forskningen egentligen om kopplingen mellan munnen och kroppen? Den är ju inte helt självklar.

– I början på 1990-talet kom det finska studier som uppmärksammade detta på ett uppseendeväckande sätt. Sedan dess har forskningen inom detta exploderat, det kommer ständigt nya forskningsresultat och allt pekar åt samma håll, att det bara inte är en statistisk koppling utan att det faktisk finns en orsak och en verkan, en biologisk förklaring. Men det återstår å andra sidan mycket att förklara.

Kan man se procentuellt hur denna koppling ser ut, som mellan cancer tex?

ANNONS

– Man kan se att vissa cancerformer, tex Panceascancer är mellan fem och sju gånger vanligare hos den som har allvarlig tandlossning jämfört med den som inte har en tandlossningssjukdom.

Vad kan dålig andedräkt bero på egentligen?

– Oftast på bakterier som är ansamlade i fördjupningar på tungan eller mellan tänderna och när bakterierna käkar så utsöndrar de svavelföroreningar, det blir lukt som av ruttet ägg. Mer än 90 % av dålig andedräkt kommer från munnen.

Tandlossning är en av världens vanligaste sjukdomar, vilka sjukdomar kan den kopplas till?

– Det är de jag nämnt tidigare, diabetes, hjärt kärl-sjukdomar, reumatoid atrit, vissa cancerformer, demens och graviditetskomplikationer.

Hur kan tandlossning förvärra covid-19?

– Covid är en ganska ny företeelse så kunskapen om den här kopplingen är ny. Det finns några studier där man tittar på överrisken att dö, att hamna på intensiven och i respirator och då är det tveklöst så att det är en mycket ökad risk. Förklaringen är att man drar ner lite saliv i lungan som kan innehålla virus och/eller virus och bakterier och det bidra till lunginflammation. Patienten blir mer sårbar och i en ganska stor, klinisk studie kan man se att för den som har allvarlig tandlossning så var överrisken att dö i Covid nästan nio gånger jämfört med den som inte hade någon tandlossningssjukdom. Och risken att hamna på intensiven var mellan 3 och fyra gånger högre och behovet av respiratorbehandling var mellan fyra och fem gånger ökad hos den som hade tandlossning. Saliven är en bärare av detta virus och drar man ner det i lungorna så kan det påverka men också att man kan dra ner bakterier i lungorna som kan påverka att man kan drabbas av lunginflammation.

Vad innebär begreppet 2,2.2?

ANNONS

– Man borstar tänderna två minuter, två gånger om dagen med två centimeter Fluoridtandkräm.

Du tipsar om att inte skölja munnen efter att man borstat tänderna. Varför?

­– Idén med att använda Flouroidtandkräm är att man ska ha möjlighet att reparera ytan på tanden genom att det sker ett jonutbyte med den. Men om man då sköljer direkt, då sköljer man ju bort den goda effekten. Man kan ju spotta ut men man ska inte arbeta runt med vatten i munnen, då tappar man värdet.  Efter frukost ska man borsta och sist på kvällen.

Det finns studier som visar att just kvinnor med allvarlig tandlossning löper större risk att drabbas av hjärtinfarkt, berätta om den kopplingen?

– Vi vet att det är så tack vare studier från bland annat Karolinska Institutet och när vi säger yngre kvinnor skrattar en del för för oss är yngre kvinnor under 65 år. Det är de kvinnor i den åldern som en allvarligare tandlossningssjukdom men männen kommer i kapp väldigt snabbt sen. Kan vara så att kvinnorna i postmenopausen har ett annat, mer känsligt inflammationsförsvar. Man vet inte riktigt varför det är så.

Om du skulle ge ett enda tips på hur vi bäst tar hand om våra tänder, vilket blir det?

– Att borsta morgon och kväll.

Eltandborste eller vanlig?

ANNONS

– Ja, forskningen säger att det blir något renare med el men att det går bra med manuell också. Men en del tycker att det är lite roligt med eltandborste och ju häftigare den är, desto roligare medan andra tycker att det är idioti att lägga pengar på.

Vad är det största problemet gällande tänder hos äldre personer?

– Det finns något som kallas för tandvårdens paradox, förr i tiden när man blev äldre sågs det nästan som naturligt att man skulle tappa tänderna, nu har vi lärt oss att det är inte alls är en åldersfråga, mer hur mycket munnen blivit belastad av sjukdom under livet. Har man försökt att hålla den frisk, behåller man oftast sina tänder. Idag har vi inte proteser på samma sätt. De flesta i 70-års åldern har sina tänder kvar men kan bli svårt om man förlorar förmågan och den manuella färdigheten att sköta dem. Blir en stor utmaning för vården att hjälpa de vårdberoende.

Vad har du själv för tandborste hemma?

– Jag kan ju inte ljuga, Jag har en Oral B eltandborste

Tusen tack Björn!

Nu har ni möjligheten att ställa era frågor till Björn via hans frågespalt. Maila dina frågor till [email protected]

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS