Automatiserade AI-beslut kan komma att ersätta en socialarbetares insatser. Det påstås att beslut kan bli mer neutrala och därmed rättvisare. Hur vet man att AI tolkar saker rätt?
Mest läst i kategorin
Efterfrågan på välfärdstjänster påstås öka, men däremot verkar inte personalstyrka öka i motsvarande omfattning. För att effektivisera arbetsrutiner och påskynda beslut är ett nytt system under utveckling som är tänkt att verka parallellt med personalens arbetsinsatser och fatta egna, oberoende beslut. Forskning rapporterar.
Det här faller inom ramen för välfärdsteknik, robotar och artificiell intelligens, AI – teknik som identifierats lämplig för att effektivisera beslut och påskynda administrativa göromål.
Inte så enkelt som man tror
När det handlar om beslut som berör försörjningsstöd och vårdinsatser finns det en variation aspekter som faller inom gråzoner, alltså zoner som AI inte på långa vägar är mogen för.
Automatisering kan väcka både nyfikenhet och engagemang, men även oro – inte minst bland brukarna, men även bland anställda inom socialförvaltningen.
Senaste nytt
Används redan
Susanne Tafvelin leder det Forte-finansierade forskningsprogrammet ”Användbar automatisering”. Det sexåriga programmet startade 2021, och undersöker hur automatisering kan införas på bästa sätt i socialtjänsten och på vilket sätt det påverkar personal och brukare.
Trots att systemet ännu inte är fullt utvärderat pågår redan implementering av välfärdsteknik för att införa automatiserade beslutsprocesser.
Det är förstås viktigt att få med sig personalen på resan, vilket innebär att de ska informeras om- och utbildas i den nya tekniken för att själva kunna dra nytta av den.
Samtidigt väcks oron för att socialarbetares kompetens kan gå förlorad om robotar tar över. I Kungsbacka kommun sade hälften av personalen på socialtjänsten upp sig när robotar infördes utan tillräcklig förankring.
Etiska överväganden
Exempel på välfärdsteknik är olika former av hjälpmedel för det dagliga livet som innehåller digital teknik, digitala trygghetslarm, tillsyn via kamera och sensorer för påminnelser.
En läkemedelsrobot stöttar vårdtagare att ta rätt läkemedel i den ordinerade dosen vid rätt tidpunkt. När det är dags att ta medicin informerar roboten detta genom talfunktion och ljudsignal.
Själva systemet har utvärderats vara driftsäkert. Däremot har det uppstått etiska problem ur brukarens perspektiv som känner sig övervakade och att de förlorar sin personliga integritet.
Frågan som bör ställas:
Är det rimligt att införa ett system som går på tvären mot personlig integritet?
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55