Elva aktivister som stoppade trafiken i rusningstid frias för sabotage. Högsta domstolen slår fast att demonstrationsfriheten väger tyngre – trots att en ambulans inte kom fram i tid.


Mest läst i kategorin
“Det här är en seger för demonstrationsfriheten”, påstår Pontus Bergendahl, talesperson för aktivistgruppen Återställ våtmarker.
Gruppen tog emot beskedet utanför HD med stor glädje, skriver DN.
MISSA INTE: Vaccinering för äldre – en fråga som inte längre kan vänta
Aktivister blockerade motorvägen i rusningstrafik
Det var i augusti 2022 som elva klimataktivister från Återställ våtmarker satte sig på E4:an norr om Stockholm. De valde rusningstrafiken för maximal uppmärksamhet.
Blockaden orsakade långa köer och kaos i trafiken. En ambulans med blåljus kom inte fram när den behövde på grund av de stillastående bilraderna.
Tingsrätten dömde alla elva för både sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakten. Men hovrätten friade dem senare för sabotage, vilket nu HD alltså bekräftar.
Aktivisten Anders Bäcklund, en av de elva som stod åtalade, välkomnar domen. Han menar att det var viktigt att HD tog upp fallet för att skapa ett prejudikat.
MISSA INTE: Fotbollsdrottningen Pia Sundhage, 65, laddar för sista EM-äventyret
Senaste nytt
Demonstrationsfrihet väger tyngre påstår HD
HD skriver i sin dom att sabotagelagen främst handlar om angrepp på vitala samhällsintressen. Visserligen kan även allvarliga störningar i trafiken räknas dit.
Men domstolen menar att en tidsbegränsad vägblockad under en demonstration inte kan jämföras med riktiga angrepp mot samhället. Särskilt inte när det handlar om grundlagsskyddad demonstrationsfrihet.
“En tidsmässigt begränsad vägblockad i samband med en demonstration av det slag som är aktuell i målet bedöms inte kvalitativt jämförbar med angrepp på och hot mot sådana vitala samhällsintressen”, skriver HD. Domstolen betonar också vikten av yttrandefriheten.
Riksåklagare Katarina Johansson Welin hade överklagat hovrättens dom just för att få ett klargörande. Hon ville veta var gränsen går för vad som är sabotage vid den här typen av aktioner.
MISSA INTE: Så skyddar du ditt arv – även om du går bort först
Prejudikat för framtida protester menar aktivisterna
Nu har HD levererat det efterfrågade svaret. Domen blir vägledande för hur liknande fall ska bedömas i framtiden.
“Rättsläget har hittills varit oklart kring vad som utgör en allvarlig störning eller hinder i dessa fall”, säger riksåklagare Katarina Johansson Welin. Hon välkomnar att HD nu gett tydlig vägledning.
För klimataktivisterna innebär domen en stor seger. De ser det som grönt ljus för liknande aktioner i framtiden.
“Nu är det alltså fritt fram att sätta sig på en motorväg”, säger Pontus Bergendahl från Återställ våtmarker. Han uppmanar alla medborgare att använda motorvägarna som metod i klimatkampen.
Gränsen för civil olydnad
Domen väcker frågor om var gränsen går för civil olydnad. När väger demonstrationsfriheten tyngre än ordningen i samhället?
HD har nu slagit fast att kortare trafikstörningar under demonstrationer inte automatiskt är sabotage. Även om ambulanser försenas och människorliv drabbas, som i detta fallet.
För många som satt fast i köerna den augustidagen 2022 kan domen mot aktivisterna kännas provocerande. Men HD menar alltså att demonstrationsrätten är så fundamental att den väger tyngre.
“Det var så viktigt att HD tog upp det här så vi har ett prejudikat”, säger Anders Bäcklund.
Läs mer om ekonomi:
Nästan 200 000 barn växer upp i skuld hos Kronofogden
Lista: De bästa och billigaste begagnade bilarna
Varning: Bedragarnas SMS från falska “Pensionsmyndigheten”

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.