News55

Äldre, kvinnor och migranter måste jobba om ekonomin ska gå ihop

En pensionär och en kvinna med slöja jobbar. Fler äldre, kvinnor och migranter behöver jobba för att ekonnomin inte ska växa långsammare när befolkningarna i OECD-länderna åldras
Fler äldre, kvinnor och migranter behöver jobba för att ekonnomin inte ska växa långsammare när befolkningarna i OECD-länderna åldras. (Foto: Albert Shakirov/Getty Images och pocstock)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 juli 2025Publicerad: 11 juli 2025

Länder med åldrande befolkningar kommer få svagare ekonomi om ingenting görs, det menar OECD i en ny rapport.

ANNONS

Mest läst i kategorin

I och med att befolkningen åldras i rika länder kommer ekonomin växa i långsammare takt under kommande decennier, om inte fler kvinnor, äldre och migranter börjar jobba, det skriver Wall Street Journal.

Det menar Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD i en rapport om demografiska förändringar och ekonomisk tillväxt.

På grund av lägre fertilitet kommer antalet personer i arbetsför ålder i de 38 OECD-länderna ha minskat med 8 procent år 2060, men med mer än 30 procent i en fjärdedel av medlemsländer.

Karta över OECD:s medlemsländer
Länder som är medlemmar i OECD i mörkblått och länder som för närvarande för diskussioner om medlemsskap i ljusblått. (Foto: Wikimedia Commons CC0/Kcin2000)

Hur många som jobbar

År 2023 var försörjningskvoten, det vill säga andelen personer som är över arbetsför ålder i förhållande till dem som är i arbetsför ålder, alltså mellan 20 och 64 år, 31 procent.

Eftersom människor lever längre kommer andelen personer som är över arbetsför ålder, i förhållande till dem som är i arbetsför ålder, öka till 52 procent år 2060.

I Italien, Japan, Polen, Spanien och Sydkorea kommer dock förhållandet mellan dem som är över arbetsför ålder och de som är i arbetsför ålder, troligtvis ligga över 75 procent år 2060.

ANNONS
ANNONS

Hotar ekonomisk tillväxt

Eftersom en mindre del av den totala befolkningen kommer arbeta kommer den ekonomiska produktionen per capita växa i en långsammare takt.

”Effekterna av åldrande befolkningar hotar själva motorn för ekonomisk tillväxt, som är beroende av mänskliga resurser för att producera produktion”, säger Stefano Scarpetta till Wall Street Journal.

Han är OECD:s chef för sysselsättning och tillägger att ekonomin har gått in i en ny era, där utmaningen ändras från brist på jobb till brist på arbetskraft.

OECD uppskattar att bruttonationalprodukten, BNP, per capita i genomsnitt kommer öka med endast 0,6 procent om året fram till 2060, en minskning från 1 procent under 2010-talet.

Fler behöver jobba

OECD menar att den här ekonomiska avmattningen kan undvikas om fler kvinnor, äldre och migranter ingår i arbetskraften.

Enligt OECD:s uppskattning skulle inkomsttillväxten per capita kunna öka med 0,2 procentenheter i hälften av OECD:s medlemsländer om alla länder kunde behålla äldre anställda lika länge som de ledande ekonomierna.

ANNONS

Om fler kvinnor börjar arbeta skulle en liknande effekt kunna uppnås, även en ökad invandringstakt skulle ha effekt, men en mindre sådan.

Att minska invandringen som en del länder vill, exempelvis USA, skulle göra det svårare att öka inkomsterna.

“Regelbunden arbetskraftsinvandring har bidragit till tillväxten av BNP per capita i USA. Att övergå till en nollmigrationspolitik skulle kunna minska tillväxten av BNP per capita med cirka 0,1 procentenheter per år i genomsnitt mellan nu och 2060”, säger Stéphane Carcillo, chef för avdelningen för jobb och inkomst på OECD till Wall Street Journal.

Blir orättvist när färre jobbar

OECD varnar för att ett misslyckande med att förlänga arbetslivet och rekrytera fler kvinnor och migranter, inte bara skulle bromsa tillväxten, det skulle även “väcka allvarliga rättvisefrågor”.

Detta eftersom yngre arbetstagare då skulle behöva producera mer och betala högre skatter för att kunna upprätthålla levnadsstandarden för de allt fler äldre.

Det skulle möjligen på sikt ha en positiv inverkan att uppmana människor till att skaffa fler barn, men OECD tror inte att det signifikant kommer motverka bristen på arbetskraft, det skriver Realtid.

“Det kan inte förväntas att ens de bästa politiska metoder kommer återställa fertilitetsnivåerna till ersättningsnivåer. Även om de skulle lyckas, kommer högre födelsetal i dag innebära i större grupper i arbetsför ålder tidigast om 20–25 år”, säger OECD, enligt Wall Street Journal.

ANNONS

Läs mer på News55: Vi blir allt äldre och Sverige får allt fler 85-plussare



Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
ANNONS