News55

Äldre politiker stannar kvar – men representationen brister

Äldre
Den äldre väljargruppen är kraftigt underrepresenterad i kommuner och riksdag, enligt Eva Eriksson, ordförande SPF Seniorerna. (Foto: Foto: Claudio Bresciani / TT, Bertil Ericson / SCANPIX /TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 14 feb. 2025Publicerad: 14 feb. 2025

Avhoppen bland förtroendevalda minskar i Sverige. Framför allt är det äldre politiker som fortsätter sina uppdrag, medan unga lämnar i högre utsträckning. Samtidigt är seniorer kraftigt underrepresenterade i riksdagen, trots sin stora andel av väljarkåren.

ANNONS

Mest läst i kategorin

För andra mandatperioden i rad minskar antalet politiker som hoppar av sina uppdrag i riksdag, kommun och region, enligt Senioren.

Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) har endast elva procent av de folkvalda i kommun- och regionfullmäktige lämnat sina poster efter två år.

I riksdagen är siffran ännu lägre – knappt sex procent. Det är de lägsta nivåerna på över ett decennium.

MISSA INTE: Svenskarna är överens: Då vill man gå i pension. News 55

Äldre fortsätter, men unga hoppar av

Statistiken visar tydliga åldersskillnader. Bland förtroendevalda under 30 år i kommun- och regionfullmäktige har mellan 20 och 25 procent lämnat sina uppdrag, vilket är mer än dubbelt så många som bland 65-plussare.

I riksdagen är skillnaderna mindre, men mönstret kvarstår: Äldre politiker tenderar att fullfölja sina mandatperioder i högre grad än yngre.

Samtidigt som detta sker kan man konstatera att äldre politikers längre erfarenhet inom politiken är en viktigt tillgång att ta till vara, oavsett partitillhörighet.

ANNONS
ANNONS

Seniorer saknas i riksdagen

Trots att äldre politiker är mer benägna att stanna kvar är de kraftigt underrepresenterade i riksdagen. Efter valet 2022 var endast 3,7 procent av riksdagsledamöterna 65 år eller äldre, trots att denna åldersgrupp utgör hela 27 procent av väljarkåren.

SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson ser detta som ett demokratiskt problem:

“Erfarenhet och kompetens hos äldre bidrar positivt till politiken, men vi ser en obalans i representationen. Kontinuitet är viktigt, men så är även en rättvis spegling av befolkningen”, säger hon till tidningen Senioren.

Den minskade avhoppsfrekvensen tyder på ökad stabilitet inom svensk politik, men frågan om en mer jämlik representation av åldersgrupper återstår att lösa.

LÄS OCKSÅ:

Legendaren Lars von Trier läggs in på vårdhem. News 55

Alla hjärtans dag slår rekord – så mycket spenderar vi. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS