Många europeiska länder försöker locka till sig forskare från USA, så även Danmark, och intresset har visat sig vara stort.


Den rekryteringssajt som vill locka utländska forskare till Danmark brukar ha 10 procent besökare från USA, men de senaste två månaderna har 60 procent av besökarna varit amerikaner, det rapporterar Sveriges Radio.
Copenhagen Capacitys uppdrag är att attrahera utländska forskare till Danmark och på sin sajt framhävs inte bara forskningen i Danmark, där visas även bilder på picknick i soliga parker och cykelturer i Köpenhamn, detta för att visa på landets balans mellan arbete och fritid.
Nikolaj Lubanski är vd för Copenhagen Capacity och han berättar att sajten de senaste månaderna har haft en markant ökning av besökare från USA.
“Av 30 000 besökare som varit inne sedan den 24 februari på den hemsidan har vi över 60 procent amerikaner och det har vi aldrig upplevt förut”, säger Nikolaj Lubanski till Sveriges Radio.
Rekryteringsevent
Det är en ökning från tidigare 10 procent. Nikolaj Lubanskis analys är att det handlar om forskare som oroar sig för forskningsanslag under Trumpadministrationen och om internationella forskare vid amerikanska universitet som är som är osäkra på vilken framtid de har i USA.
I Danmark har redan rekryteringsevent arrangerats, bland annat på Massachusetts Institute of Technology, MIT, i Boston och Colorado.
Nästa rekryteringsevent ska arrangeras på Harvard University i Cambridge. Danskarna är dock inte de enda som vill lock till sig amerikanska forskare.
Senaste nytt
Fler länder
Norska forskningsrådet har exempelvis avsatt 100 miljoner kronor för att locka amerikaner och i Nederländerna har en fond skapats med samma syfte.
Frankerikes president Emmanuel Macron har till lanserat initiativet Choose France for Science så Nikolaj Lubanski konstaterar att konkurrensen har hårddnat.
“Den har intensifierats, vad ska man säga, attracktionsutmaningen”, säger han till Sveriges Radio.
Även Sverige
Enligt en undersökning är hela 75 procent av 1 600 amerikanska forskare som svarat på undersökningen öppna för att söka jobb i andra länder på grund av den amerikanska presidenten Donald Trumps politik.
Även svenska lärosäten ser en chans att locka hit amerikanska forskare efter Donald Trumps öppna konflikt med flera av USA:s toppuniversitet, det skriver Svenska Dagbladet.
Centerpartiet står bakom en kampanj som finns på anslagstavlor på flera amerikanska prestigeuniversitet, bland annat Harvard och Columbia.
”Sick of Trump trying to silence science? Come to Sweden!” står det enligt SvD i en uppmaning på anslagstavlorna.
För Sveriges del finns det dock ett problem, forskares lönenivåer är lägre här än i USA. Lars Strannegård på Handelshögskolan i Stockholm tror att det gör att det kan vara svårt att få seniora toppforskare att flytta hit.
Det finns dock andra fördelar med Sverige, som relativt stor akademisk frihet, goda engelskakunskaper, bra arbetsvillkor, social trygghet och vårt välfärdssystem med billig barnomsorg och nästan fri sjukvård.

Då slutade européer boka resor till USA
Donald Trump, hans politik och rädsla för fientlighet vid gränsen har skrämt bort europeiska turister från USA och mötet med Ukrainas president i ovala rummet verkar vara en vändpunkt.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.