News55

Arbetsgivare borde se äldre som en tillgång

arbetsgivare
Äldre exkluderas på arbetsmarknaden. Bilden är ett montage. (Foto: Canva)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 28 mars 2025Publicerad: 27 mars 2025

De flesta arbetsgivare anser att erfarna medarbetare är värdefulla, ändå upplever de allra flesta svenskar en tydlig åldersgräns på arbetsmarknaden.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Rosanna Toranian har ignorerats av arbetsgivare i flera år och vet hur det är svårt det kan vara att få ett nytt jobb för den som hunnit bli lite äldre, det skriver TV4.

Hon sade upp sig från sin fasta tjänst som administratör och hoppades att hennes långa yrkeslivserfarenhet skulle vara en fördel när hon sökte nytt jobb.

Men så var det inte, hon kämpade med jobbansökningar i fem år, i sin dator ser hon att hon skickat hela 1 008 ansökningar.

“Jag tänkte att jag hittar jobb för jag har aldrig varit arbetslös. Men de flesta svarade bara ‘tack men vi har gått vidare’ eller inte alls”, säger hon till TV4.

60-plussares kompetens

Pluskommissionen är ett privat initiativ som har som syfte att svenska arbetsgivare ska bli bättre på att tillvarata 60-plussares kompetens. De anser att rekryterare behöver ta tills sig den demografiska utvecklingen.

“Det kan ju vara en brist på insikt så klart, att man agerar som man gjorde förr. Men verkligheten är en annan och företagen skriker efter kompetens”, säger initiativets generalsekreterare John Mellkvist till TV4.

Pluskommissionen har gjort en rapport baserad på en enkätundersökning från Demoskop där endast 24 procent av de tillfrågade arbetsgivarna uppger att de har strategier för att locka fler 60-plussare.

ANNONS

I undersökningen svarar dessutom bara 17 procent av arbetsgivarna att de har tydliga mål för att öka åldersmångfalden i sina rekryteringsprocesser.

Dessutom svarar 85 procent av de tillfrågade svenskarna att de från 50 års ålder upplever en tydlig åldersgräns för när man inte längre är attraktiv på arnbetsmarknaden.

Enligt undersökningen kan samtidigt 60 procent tänka sig att fortsätta jobba även efter att de har uppnått sin pensionsålder.

ANNONS

Borde ses som en tillgång

Rosanna Toranian tröttnade på att sitta hemma och skriva personliga brev till jobbansökningar så en dag gick hon in i en sängbutik och frågade om de behövde personal.

Det ledde till att hon fick en anställning och nu jobbar hon 90 procent där. Hon berättar att det var stödet från hennes son och från en nära vän som gjorde att hon inte gav upp.

Hon grät många gånger och hon tycker att arbetsgivare borde se äldre medarbetare som en tillgång.

“Vi är stabila, våra barn är stora och vi behöver inte vabba. Vi är nyfikna på livet”, säger hon till TV4.

ANNONS

Arbetsgivare borde gjort allt för att få anställa Victoria, 57

När Victoria Leclér var 57 såldes företaget hon jobbade på och den nya arbetsgivaren började säga upp folk, hon var en av de första som fick gå.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
ANNONS