News55

Pekade finger åt eleverna – läraren riskerar uppsägning

Några håller upp pekfingret i luften och någon visar långfingret.
Håller du upp pekfingret i luften stör du nog ingen, men håller du upp långfingret är det en annan sak, att visa långfingret är en gammal gest som av de flesta fortfarande ses som opassande. (Foto: LumiNola/Getty Images Signature och rteuman/Getty Images)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 juli 2025Publicerad: 10 juli 2025

En person som är anställd vid en skola i Småland har uttryckt sig kränkande mot elever och visat långfingret, nu riskerar personen uppsägning.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Gesten att visa långfingret har väldigt lång anor och symboliserar en erigerad penis, även om gesten numer mest står för ilska och protest anses den fortfarande som opassande av de flesta.

På en grundskola i Älmhults kommun i Småland har en anställd fått en skriftlig varning och riskerar att sägas upp, bland annat på grund av den här gesten, det rapporterar Sveriges Radio.

MISSA INTE: Nu höjs din premiepension med 500 kronor – trots oro på börsen

Betett sig kränkande mot elever

Under 2024 och 2025 har den skolanställda flera gånger betett sig på ett opassande sätt mot elever.

Enligt den skriftliga varningen har den anställda flera gånger skrikit och uttryckt sig kränkande mot elever och bland annat gett långfingret till en elev.

Det står även i varningen att flera elever känner sig rädda för den anställda. Nu måste den anställda ändra sitt beteende, annars riskerar hen att sägas upp.

ANNONS

Att visa långfingret

ANNONS

Många fingergester som används för att förbanna eller förolämpa någon är kända ända sedan antiken, det skriver Fula ordboken.

Att hålla långfingret utsträckt och uppåtriktat, med de andra fingrarna hållna under tummen, kallas att ge finger eller att visa långfingret. Det är en väldigt gammal gest som symboliserar en erigerad penis.

Svenska Dagbladets etiketexpert Sofia Larsson skrev i SvD 2021 att redan de gamla grekerna använde den här gesten.

Hon skrev att det bland annat finns dokumenterat att filosofen Diogenes använde sig av den här vulgära gesten för att förolämpa en politiker på 400-talet före Kristus.

“Fingret figurerar även i pjäsen ‘Molnen’ av Aristofanes, där en missnöjd elev ger fingret till Sokrates. Romarna hade ett eget namn på fenomenet: digitus impudicus – det oanständiga, skamlösa fingret”, skrev hon då i SvD.

Gesten visar förakt

Om en man visar fingret åt en kvinna är det enligt Fula ordboken en inbjudan till samlag, men om en man gör gesten mot en man innebär den förakt.

“Stolpe (1984) översätter den föraktfulla gesten med tyskans ‘fick mich im Arsch’; knulla mig i arslet”, skriver Fula ordboken.

ANNONS

Enligt Sofia Larsson fångades den här gesten på bild för första gången år 1889, då gjorde Charles Radbourn från basebollaget Boston Beaneaters den inför en match med lagets ärkerivaler, New York Giants.

Hon skriver att de artister och konstnärer som har visat långfingret i modern tid är oräkneliga men hon nämner att den kinesiska konstnären och aktivisten Ai Weiweis fotoserie, där han bland annat visar fingret på Himmelska fridens torg i Kina och framför Trump Tower i New York, kanske är mest känd.

Ai Weiwei framför bilder i hans fotoutställning "Making Sense" på Design Museum, i London i April 2023.
Ai Weiwei framför bilder i hans fotoutställning “Making Sense” på Design Museum, i London i April 2023. (Foto: AP Photo/Kin Cheung//TT)

Uttrycker ilska och protest

Ira Robbins är professor i juridik vid American University i Washington DC, USA, och har studerat gesten att visa långfingret ur ett straffrättsligt perspektiv.

I en intervju i BBC år 2012 menar han att gesten inte längre är obscen då den inte längre bara ses som en fallossymbol utan numer är väl rotad i vardagen och mer används som ett uttryck för ilska, protest eller upphetsning.

Läs mer på News55: Tryckte bort samtal till Arbetsförmedlingen – kan få sparken

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
ANNONS