News55

Assistansen en "bankomat" för organiserad brottslighet

Fasat med Försäkringskassans skylt och en bankomat. Enhetschefen för nationell analys och kontroll på Försäkringskassan säger att assistansen tyvärr i vassa fall är mer eller mindre en bankomat när det gäller organiserad brottslighet
Enhetschefen för nationell analys och kontroll på Försäkringskassan säger att assistansen tyvärr i vassa fall är mer eller mindre en bankomat när det gäller organiserad brottslighet. (Foto Försäkringskassan: Jessica Gow/TT/ Foto bankomat: Isabell Höjman/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 feb. 2025Publicerad: 10 feb. 2025

I Luleå åtalades 13 personer för bidragsbrott i samband med assistansen hos en brukare och 11 fälldes, bland annat brukarens pappa och styvmamma.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Härvan med assistansen hos en brukare i Luleå avslöjades tack vare anonyma tips om vanvård som inkom till Försäkringskassan, det skriver SVT.

Utredning av assistansen

Försäkringskassan har vi gjort en utredning och lagt pussel genom att kartlägga assistenterna och kontrollera tidsredovisningar.

“Det vi la märke till särskilt i utredningen var att assistenterna och sonen var folkbokförda i helt olika delar av Sverige och brukaren hade heller ingen daglig verksamhet eller någon aktivitet med utomstående Charlotte Hoff till SVT.

Hon är enhetschef nationell analys och kontroll på Försäkringskassan och säger att det handlar om ett högt belopp.

Under utredningen ströks misstankarna om vanvård, men Luleå tingsrätt fastställde att grovt bidragsbrott hade begåtts.

13 personer åtalades och 11 av dem dömdes för inblandning i fallet, bland de dömda finns brukarens pappa och styvmor.

ANNONS

Brottslingarna ska betala tillbaka

ANNONS

Charlotte Hoff är nöjd med kravet på återbetalning som blev 5,4 miljoner kronor och med att det inte är brukaren som ska betala tillbaka.

“Tack vare samverkan med åklagare och polis så är det nu de dömda brottslingarna som får betala tillbaka. Så Försäkringskassan är väldigt nöjda med hur betalningsansvaret har hamnat rätt”, säger hon till SVT.

I normala fall är det brukaren, i det här fallet sonen, som skulle ha fått ansvar att betala tillbaka pengarna eftersom han var den registrerade arbetsgivaren till sina assistenter.

Domen har överklagats

Brukarens styvmamma dömdes till två år och fyra månaders fängelse och assistansanordnaren dömdes till ett år och tio månaders fängelse, samt näringsförbud i tre år.

Brukarens farmor och hennes man fick villkorlig dom. Åklagarna, styvmamman, assistansanordnaren, farmodern och hennes man har nu överklagat domen.

Hovrätten ska nu besluta om fallet ska prövas igen.

Vill göra behovsanpassade prövningar

ANNONS

“Assistansen är tyvärr i vassa fall mer eller mindre en bankomat när det gäller organiserad brottslighet, så det finns flera ärenden med väldigt höga återkrav”, säger Charlotte Hoff till SVT.

Hon berättar att Försökringskassan nu, sedan ett år tillbaka, arbetar med en nationell ansats så att de kan vara väldigt flexibla och gå in med resurser där det behövs mest.

Hon säger att ett önskemål Försäkringskassan har framöver är att de ska kunna göra behovsanpassade omprövningar, de vill inte, som förut, göra obligatoriska omprövningar och lägga sig i där allting fungerar, det rapporterar SVT.

Försäkringskassans oväntade besök: “Stod plötsligt vid fotänden”

Isa Vidholm har en medfödd CP-skada som gör att hon behöver hjälp dygnet runt — hon kan exempelvis inte hålla i en kaffekopp. En morgon när hennes assistent hjälper henne med just detta knackar Försäkringskassan på.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS