News55

Bedrägeribrott: Mattfirma försökte lura 87-åring

Orientaliska mattor. Ett mattföretag försökte lura en äldre man när de kom hem till honom för att hämta en orientalisk matta som skulle tvättas
Ett mattföretag försökte lura en äldre man när de kom hem till honom för att hämta en orientalisk matta som skulle tvättas. (Foto: TT/Staffan Löwstedt/SvD)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 19 juli 2024Publicerad: 19 juli 2024

Äldre är särskilt utsatta för bedrägeribrott. Tom Fahlén, 87, blev lurad av ett mattföretag och höll på att förlora 200 000 kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under 2023 ökade antalet anmälda bedrägeribrott med 22 procent, jämfört med 2022, men trots att det i början av 2024 anmäldes färre telefonbedrägerier finns det andra sätt att bli lurad, det rapporterar Sveriges Radio.

Mycket skam och skuld

Enligt Konsumentverket uppgår den summa som konsumenter förlorar genom olika typer av bedrägerier till 40 miljarder kronor om året.

Enligt Johanna Hållén, generalsekreterare på Sveriges konsumenter, får bedrägerierna inte bara ekonomiska konsekvenser.

“Mycket skam, skuld, men också rädsla, så det får enorma konsekvenser för äldres välbefinnande”, säger hon till Sveriges Radio.

ANNONS

Tog med sig fler mattor

87-åriga Tom Fahlén ville få hjälp med att få en av sina orientaliska mattor lagad och tvättad och kontaktade ett mattföretag i Stockholm, nu frågar han sig hur mattföretaget kunde kunde få honom till det de fick honom till.

När två av mattföretagets försäljare kom hem till honom tog de med sig tre mattor och inte bara den han ville ha hjälp med, och de gjorde det utan att han bett om det.

ANNONS

Dessutom uppmanade försäljarna honom att köpa en matta för 200 000 kronor.

“Och jag gjorde vad de sade”, säger Tom Fahlén till Sveriges Radio.

Man måste prata om det

Han lyckades dock avbryta köpet av mattan, men var ändå tvungen att betala 40 000 för de tre mattor som mattföretaget tog med sig för att tvätta.

Enligt verksamma i branschen som Sveriges Radios Ekot talat med borde ett rimligt pris för tvätt av de tre mattorna hamna på 4 000 kronor.

Mattföretaget vill inte kommentera ärendet och hävdar att allt har gått rätt till.

Tom Fahlén uppmanar andra äldre som utsätts för liknande saker att inte hålla sin skam inom sig, han säger att man i stället ska se skamkänslan som naturlig och att man måste prata om det.

Antalet telefonbedrägerier mot äldre minskar

Vishingbrotten, alltså telefonbedrägerier som främst begås mot äldre har blivit färre, det visar ny statistik från Polisen.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS