News55

Begravningshärvan: Stora summor stals från dödsbon

Artikelbild
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 19 juni 2024Publicerad: 19 juni 2024

Kort efter Annika Thunbergs bortgång hittade gode vännen Ulf Esberg en bekräftelse på adressändring och anade ugglor i mossen. Sedan försvann pengarna från hennes sparkonton. Pengar som skulle tillfallit sonen Henrik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tänk dig att ha sparat och satt undan pengar i hela ditt liv för att kunna lämna något efter dig – sedan blir du bestulen. SVT rapporterar

Det hände Annika Thunberg när hon hade gått bort. Intet ont anande hade hon blivit bekant med begravningsentreprenören på en av sina promenader och en god bekantskap uppstod.

Lokal begravningsbyrå anlitades

När det blev aktuellt ville Annika Thunberg ge entreprenören förtroendeuppdraget att sköta allt bestyr kring hennes begravning eftersom sonen Henrik Thunberg bodde i Miami och kunde inte hjälpa till.

Tillsammans med gode vännen Ulf Esberg beslutades att Himledalen Begravningsbyrå skulle få uppdraget. Det kändes rätt men kort tid efter att Annika Thunberg avlidit besökte Ulf Esberg hennes lägenhet och hittade bekräftelsen på adressändring. Det var då han anade ugglor i mossan.

Tre större uttag gjordes sedan från hennes sparkonton. Totalt försvann drygt 260 000 kronor. 

Dödsbon har bestulits på miljontals kronor
När SVT granskade omkring 300 begravningsentreprenörer upptäckte de att dödsbon blivit bestulna på miljontals kronor. (Foto: Pixabay)
ANNONS

Falsk fullmakt hade upprättats – pengar försvann

ANNONS

Efterforskningar avslöjade att en falsk fullmakt hade upprättats och ställts ut på begravningsentreprenören. Annika Thunbergs och hennes son Henriks underskrifter var inte bara förfalskade, deras namn var också felstavat.

SVT har granskat omkring 300 begravningsbyråer runtom i Sverige och upptäckt att miljontals kronor stulits från dödsbon. Andra exempel på dråpslag är felstavning på gravstenar.

Begravningsentreprenörer representerar en förtroendebransch och kan man inte lita på att man ska bli väl bemött i sin sorg, vem ska man då kunna lita på egentligen?

Vem var entreprenören? 

Begravningsentreprenören var tidigare dömd till fängelse för grov stöld efter att han stulit postväxlar värda 1,8 miljoner från ett dödsbo som anlitat hans dåvarande städfirma. Han har också varit anställd hos polisen, men avskedats.

Så småningom grundade han begravningsbyrån Himledalen och marknadsförde sig under falsk identitet genom i hopdiktade Föreningen för anhörighjälp genom vilken han utgav sig att hjälpa sörjande med praktiska arrangemang och göromål inför begravningar.

Med hjälp av reklamblad lockade han till sig personer i sorg som sökte råd och hjälp. Himladalen påstods vara föreningens samarbetspartner dit de sörjande snabbt slussades vidare,

Begravningsbyråer ger råd till den som är i sorg.
Begravningsbyråer ger råd till den som är i sorg. Ofta tas den första kontakten kort efter att någon avlidit. (Foto; Pixabay)
ANNONS

Ljusskygg bransch

Begravningsbyråer ger råd till den som är i sorg. Ofta tas den första kontakten kort efter att någon avlidit. Sorgen och tyngden gör att många söker råd och hjälp i praktiska göromål för att de inte orkar med det själva.

Det är ganska vanligt att begravningsbyråer hanterar stora summor, men det krävs varken yrkesbehörighet eller utbildning för att starta en begravningsbyrå. Branschen saknar dessutom tillsynsmyndighet. 

Vem som helst få ta hand om arvskiften, uppföra boupptäckningar, sälja egendom, fastigheter, bilar och annat utan någon form av formella krav. Det är viktigt att känna till regler kring fullmakt och vad man kan hur man kan skydda sig.

SVT har granskat omkring 300 begravningsbyråer runtom i Sverige och upptäckte att dödsbon blivit bestulna på miljontals kronor.

Lär också:

Därför bör du skriva en fullmakt

Så skyddar du sparpengar från bedragare

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS