News55

Bröderna mördade sina föräldrar – men varför?

Bröderna Menendez
De livstidsdömda bröderna Erik och Lyle Menendez i februari 2018. (Foto: (California Dep. of Corrections/ AP Photo/TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 28 sep. 2024Publicerad: 28 sep. 2024

Erik och Lyle Menendez sköt 1989 ihjäl sina föräldrar Jose och Kitty Menendez i deras hem? En serie om dubbelmordet visas nu på Netflix och snart kommer en dokumentär om de livstidsdömda brödernas liv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Morden var kallblodigt utförda. Föräldrarna sköts flera gånger med hagelgevär. Det rörde sig om ett planerat och överlagt mord som skulle framstå som en regelsätt avrättning.

Bröderna påstod inledningsvis att det brutala dådet i rikemansfamiljen var utfört av maffian. En till synes chockad Lyle Menendez framställde det så när han sent på kvällen ringde polisen för att rapportera dödsskjutningen, skriver Hemmets Journal.

Det visade sig snabbt att det var lögn och bröderna visade inga som helst känslor över att ha “hittat” sina föräldrar kallblodigt mördade. Brödernas beteende gjorde att polisen fattade misstankar. De framstod som sammansvurna.

Direkt efter dubbelmordet brände bröderna en massa pengar, bland annat på en ny Porsche.

Lyle Menendez, tillsammans med sin advokat Terri Towery
Lyle Menendez med sin advokat Terri Towery under rättegången i Los Angeles den 28 mars 1996. (Foto: Nick Ut/AP Photo/TT)

Exilkuban som slog sig fram i USA

Jose Menendez lämnade den hårdföra Fidel Castro-regimen på Kuba 1960 för att slå sig fram i USA som 16-åring. Han var en streber som var van att arbeta hårt och en supertalang i simning, vilket öppnade upp för möjligheten att studera på Southern Illinois University genom ett idrottsstipendium, skriver Biography.

På universitetet mötte han sin blivande fru Kitty Andersen som vuxit upp i en av Chicagos förorter. Hon ville bli skådespelerska och vann en lokal skönhetstävling 1962, men mycket mer än så blev det inte av dessa drömmar.

ANNONS

Jose transfererades till Queens College och paret flyttade till New York City. Under studietiden försörjde sig Jose som diskare men gjorde snabbt en karriär som revisor efter avlagd examen i ekonomi. Vid 35 års ålder hade han avancerat till rollen som vice vd för Hertz.

Lyle Menendez, andra från vänster, och hans bror, Erik, andra från höger.
Lyle Menendez och hans bror Erik med sina respektive advokater Gerald Chaleff, till vänster, och Robert Shapiro, längst ut till höger i bild. (Foto: Nick Ut/AP Photo/TT))
ANNONS

Jose levde den amerikanska drömmen

Jose Menendez var från början fast besluten att lyckas i USA. Uppväxten i en hårdför kommunistisk regim påverkade starkt framtidsdrömmarna om ett liv i frihet. Målet att tjäna pengar blev allt tydligare och han lyckades fullfölja sin vision.

Paret Menendez fick sönerna Erik och Lyle och så småningom flyttade familjen till Los Angeles och slutligen till lyxvillan i Beverly Hills.

Bröderna växte upp i en till synes idyllisk miljö, men vad hände innanför väggarna?

Jose menedez
Jose Menendez 1988. Året efter mördades han och hustrun Kitty i hemmet av parets egna söner.
(Foto: AP Photo/Scanpix/TT)

En rad anklagelser mot föräldrarna

ANNONS

Det var allmänt känt att Jose Menendez var en krävande far som aldrig blev nöjd med sönernas prestationer. Han försökte drilla sönerna att bli bäst på allt, däribland idrott.

Men i stället för simning, som deras pappa, valde bröderna att ägna sig åt tennis. Kanske var det en reaktion mot pappans auktoritära stil. De stenhårda kraven fick också motsatt effekt och det blev inte som Jose Menendez hade tänkt och bestämt.

När bröderna åkte fast för två inbrott i Beverly Hills ingrep Jose Menendez trots allt för att hjälpa sina söner ur härvan. Erik dömdes till skyddstillsyn, men Lyle kunde fortsätta studierna på Princeton university. Han åkte dock fast för plagiarism och stängdes av från studierna.

Netflix-teamet
Javier Bardem, Nicholas Alexander Chavez, Cooper Koch och Chloe Sevigny – skådespelarna i Netflix-serien “Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story”. Bilden togs i samband med premiären på Egyptian Theatre i Los Angeles den 16 september i år.
(Foto: Chris Pizzello/AP Photo/TT)

En rad anklagelser mot föräldrarna vid gripande för dubbelmordet

När bröderna greps för dubbelmordet for de ut med anklagelser mot sina föräldrar om bland annat sexuella övergrepp som ska ha pågått under flera års tid.

Bröderna hävdade att de handlat i självförsvar, men många menar att det var familjens stora förmögenhet som drev dem till att mörda föräldrarna.

Jose Menendez vägrade att bekosta deras drömmar om tenniskarriärer och att etablera en restaurangkedja.

ANNONS

Den nya dokumentären som släpps på Netflix den 7 oktober uppges återge den sanna historien om brödernas liv och vad som drev dem till det blodiga dubbelmordet på sina föräldrar.

Bröderna Menendez dömdes till livstids fängelse men riskerade dödsstraff.

Läs också

Så löstes 30 år gammalt mord

Skandiamannen pekas ut som Palmemördaren

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS