News55

Häpnadsväckande: Försäkringskassan lurades på en miljon

Försäkringskassan.
Försäkringskassan började misstänka att en kvinnas läkarintyg inte stämde och nu krävs hon på över en miljon kronor och riskerar fängelse. (Foto: Jessica Gow/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 14 jan. 2025Publicerad: 14 jan. 2025

Försäkringskassan misstänkte att det som stod i en sjukskriven kvinnas läkarintyg inte stämde och vid en kontroll upptäcktes någonting häpnadsväckande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt ett läkarintyg hamnade en kvinna år 2016 i en djup depression och var så sjuk att hon inte orkade gå ut, under 2023 var hon en av de 631 000 svenskar som fick sjukpenning från Försäkringskassan, det skriver Sydsvenskan.

Hösten 2023 började började dock Försäkringskassan misstänka att uppgifterna i läkarintyget inte stämde, det skriver Aftonbladet.

God man i 24 kommuner

En kontroll avslöjade att kvinnans årsinkomst var högre än en genomsnittlig svensk inkomst, och det var innan sjukpenningen hade räknats in.

Kvinnans höga inkomst handlade i första hand om arvoden som god man, hon ska ha varit god man i hela 24 olika kommuner.

Dessutom ska kvinnan ha fått ersättning för att ha suttit som nämndeman vid olika rättegångar.

ANNONS

Jobbade som mystery shopper

Därutöver ska hon i perioder även ha fått betalt som mystery shopper, alltså en person som låtsas handla i olika butiker för att kolla hur kundbemötandet är i butikerna.

ANNONS

Sydsvenskan skriver att Försäkringskassan nu kräver kvinnan på 1,3 miljoner kronor i ersättning, hon åtalas för grovt bidragsbrott och riskerar fängelse i högst sex månader.

Själv nekar hon till brott och hävdar att hon inte har förstått Försäkringskassans regler.

Så förhindras bidragsbrott

När någon får ersättning från Försäkringskassan som han eller hon inte har rätt till beror det oftast på att myndigheten har fått in felaktiga uppgifter tillsammans med ansökan om ersättning, det skriver Försäkringskassan.

Det beror också ofta på att Försäkringskassan inte har fått veta att personens förhållanden har ändrats under perioden som personen har fått ersättning.

Försäkringskassan samarbetar med elva andra myndigheter för att identifiera och förhindra bidragsbrott. Myndighetens fokus är att bekämpa allvarlig och samhällshotande organiserad brottslighet, samt annan organiserad brottslighet.

När Försäkringskassan misstänker bidragsbrott görs alltid en polisanmälan.

Så många miljarder betalas ut felaktigt – varje år

Under torsdagen ska Utbetalningsmyndigheten presentera uppgifter om misstänkt felaktiga utbetalningar från landets välfärdssystem.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS