News55

Fyra av 100 bostadsinbrott klaras upp

Artikelbild
Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
Ulf Bengtsson
Ulf Bengtsson
Uppdaterad: 19 aug. 2015Publicerad: 19 aug. 2015

Förra året begicks 22 000 bostadsinbrott enligt Brottsförebyggande Rådet, BRÅ. Av dessa klarades endast fyra procent upp. För tio år sedan var den siffran 15 procent. – Nu gäller det att förebygga brotten och jag tror och hoppas vi är på rätt väg, säger Håkan Franzén på försäkringsbolaget Trygg-Hansa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Semestern är slut. Du kommer hem från sommarstugan eller utlandssemestern, trött men lycklig.

Du möts av en syn med utdragna lådor, uppbrutna dörrar och fönster. Polisen kommer och tar upp en anmälan och sedan försvinner de. Efter några veckor läggs ärendet ner.

– Bostadsinbrotten är inte vår tyngsta del, säger Håkan Franzén. Det är fortfarande vattenskadorna som kostar oss mest pengar.

– Men det som kunderna blir mest upprörda över är att folk letat igenom deras lägenheter eller hus för att hitta stöldgods. Det vi märkt gällande bostadsinbrotten är att tjuvarna får med sig färre saker än förr.

Tacksam för samarbetsprojektet “Grannar i samverkan” 

– BRÅ har visat att den totala brottsligheten gått ner mellan 25 och 30 procent där “Grannar i samverkan” finns. Och där vill jag ha mer hjälp från polisen i förebyggande syfte, säger Håkan Franzén.

Han får medhåll av den pensionerade kommissarien Stig Svensson.

– Det lilla brottet kan ju ibland lösa större brott, men polisen verkar inte inse det idag. Det finns för många experter och för få på fältet som kan bedriva hederlig spaning, säger han till TT.

ANNONS

När det gäller villainbrott har antalet gått upp med 44 procent de senaste tio åren. Motsvarande siffra för lägenhetsinbrott ligger på 19 procent.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS