News55

Alarmerande ökning av fräckt äldrebedrägeri

bedrägeri
Bedragare ringde först och gick sedan hem till sina brottsoffer och hämtade deras bankkort, det kallas fysisk vishing. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 aug. 2024Publicerad: 06 aug. 2024

Enligt polisen ökar så kallad fysisk vishing, där en bedragare ringer upp äldre och påstår att deras tillgångar är hotade.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fysisk vishing innebär att en bedragare först ringer ett brottsoffer för att komma åt personlig information och sedan besöker brottsoffret i bostaden för att hämta upp värdesaker, skriver Polisen.

För juli 2024 är prognosen att totalt 318 anmälningar om fysisk vishing gjordes, det är nästan en fördubbling jämfört med de 168 anmälningar som gjordes förra året, skriver SVT.

När en bedragare ringer ett äldre brottsoffer pågår samtalet ofta i flera timmar och syftet är att offret ska hamna i ett tillstånd av stress som gör att det kritiska tänkandet blir sämre, skriver Senioren.

Samtidigt går någon hem till den äldre och stjäl bankkorten.

Rättegång i Örebro

I Örebro tingsrätt har en rättegång mot två män och en kvinna nyligen avslutats, de ska ha lurat av tiotalet äldre på hundratusentals kronor.

De tre åtalade har använt sig av samma tillvägagångssätt i alla fall. Kvinnan ringer upp äldre personer och säger att hon jobbar på Postnord och påstår att de fått ett paket.

När de äldre förklarar att de inte har beställt något paket säger kvinnan att de har utsatts för ett bedrägeri och att deras bankkort måste spärras eftersom någon obehörig har använt dem.

ANNONS

Brottsoffret ombeds lämna ifrån sig sina bankkort till en kille från ett vaktbolag som “banken” samarbetar med.

En av de åtalade männen går hem till brottsoffren för att hämta bankkorten, därefter har de åtalade så snabbt de kunnat handlat med korten och tagit ut pengar.

ANNONS

Stress och tunnelseende

“Personen som lämnar över är oftast i ett tunnelseende. De är stressade och man har svårt att tänka kritiskt”, säger Stefan Larsson, operationsledare på polisens Nationella Operativa Avdelningen, Noa, till SVT.

Han tycker att det här är en brutal brottslighet mot äldre som egentligen är svaga.

SVT rapporterar att när polisen sökte igenom de åtalades bostäder fann de bland annat listor med över 700 namn och telefonnummer på tilltänkta offer, alla potentiella offer var födda mellan 1941 och 1948.

Den 14 augusti meddelas domen mot de tre åtalade bedragarna.

Antalet telefonbedrägerier mot äldre minskar

Vishingbrotten, alltså telefonbedrägerier som främst begås mot äldre har blivit färre, det visar ny statistik från Polisen.

ANNONS

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS