News55

God man ärvde 4,8 miljoner – polisanmäld

god man
En god man fick ärva drygt 4,8 miljoner kronor men anklagas för att ha undanhållit att den äldre kvinnan som skrev testamentet hade släktingar. Åklagaren anser att gode mannen gjort sig skyldig till grovt mutbrott. (Foto: Johan Nilsson/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 16 okt. 2024Publicerad: 16 okt. 2024

En god man anklagas för att ha vilselett en äldre kvinna i Härnösand och lagt beslag på hela hennes arv, drygt 4,8 miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Gode mannen är polisanmäld av Härnösands kommuns ekonomichef och enhetschefen för överförmyndarnämnden.

Personens i fråga utreds nu av åklagare för mutbrott, berättar SVT Västernorrland och förklarar att den äldre kvinnan testamenterade alla sina tillgångar till sin gode man, som uppges ha fått ett arv på 4 806 298 kronor.

Åklagaren: Det är ett grovt mutbrott

Efteråt ska kvinnans släktingar fått kännedom om det som hänt, men enligt gode mannens advokat skrev den äldre kvinnan testamentet innan hennes nu brottsanklagade klient blev kvinnans advokat.

“Det fanns en annan relation mellan parterna, vilket var anledningen till att testamentet upprättades”, skriver advokaten Caroline Diederichsen i en handling från Ångermanlands tingsrätt, uppger SVT.

Åklagaren anser att gode mannen gjorde sig skyldig till grovt mutbrott efter att bouppteckningen skrevs i februari 2023 och i samband med att hen gjorde anspråk på förmögenhetens i testamentet.

ANNONS

Gode mannen ska ha mörkat att det fanns släktingar

“Det mest anmärkningsvärda i detta är att god man undanhållit att det fanns släktingar”, säger anhöriga till kvinnan till SVT Västernorrland.

ANNONS

På gode mannens konto har Kronofogdemyndigheten hittat drygt 2,5 miljoner kronor.

Rätten har enligt SVT yrkat på kvarstad av gode mannens tillgångar, där ungefär 2,3 miljoner kronor saknas från arvet efter kvinnan.

En domstol kan fatta beslut om kvarstad om risken finns att pengar eller egendom undanhålls eller försvinner.

Läs även: God man dömd för miljonbedrägerier News55

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS