News55

Hon kan stå näst på tur – om Biden hoppar av

Artikelbild
Rinner tiden ut för Biden? Vicepresident Kamala Harris är en trolig efterträdare om presidenten skulle bestämma sig för att hoppa av som demokraternas kandidat inför valet i höst. Bilden togs vid firandet av USA:s självständighetsdag den 4 juli. (Foto: Evan Vucci/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 10 juli 2024Publicerad: 10 juli 2024

Vicepresident Kamala Harris var under förra valkampanjen i USA en starkt lysande stjärna, men hennes tid på posten har varit motig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu har vinden vänt igen. Namnet Harris är det som surrar mest i spekulationerna om en eventuell efterträdare till presidenten.

Pressen är stor på Joe Biden. Från flera håll hörs uppmaningar om att han ska stiga åt sidan för att öka chanserna för det demokratiska partiet att vinna över Donald Trump i valet i november, även om de riktigt tunga namnen fortsatt stödjer presidenten.

Enligt Biden själv är det bara Gud själv som kan övertyga honom att lämna posten, men spekulationerna om vem som kan ta över kampanjen – om han trots allt skulle bestämma sig för att inte fortsätta – är i full gång.

Vicepresident Kamala Harris skulle enligt flera opinionsmätningar ha en bättre chans att vinna över Donald Trump än vad Joe Biden har. Men den senaste tidens diskussioner om att hon skulle kunna bli presidentkandidat handlar också om rena praktikaliteter.

Som Bidens parhäst har hon nämligen en unik fördel i att ha tillgång till det mesta av de 240 miljoner dollar som återvalskampanjen har att röra sig med.

Hon har också under åren vid Bidens sida fått ett stort kontaktnät och blivit ett välkänt ansikte i internationella sammanhang.

Lojal chefen

När Kamala Harris blev Bidens vicepresidentkandidat inför valet 2020 var förväntningarna på henne skyhöga. Sedan minskade stödet, bland annat efter konflikter och hög personalomsättning i vicepresidentens stab.

ANNONS

Kritiker har beskrivit henne som osynlig. Hon har även haft det otacksamma uppdraget att hantera migrationen vid gränsen mot Mexiko.

Det var den omtalade tv-debatten mellan Biden och republikanernas presidentkandidat Donald Trump i slutet av juni som blev startskottet för den skarpa kritiken mot Biden.

Sedan dess har vicepresident Harris konsekvent kommit till presidentens försvar och hennes lojalitet med sin chef kan vara en orsak till att stödet för henne har ökat, även från personer som tidigare varit skeptiskt inställda, uppger källor för Bloomberg.

ANNONS

Aborträtt och vapenvåld

Det senaste året har Kamala Harris lyckats stärka sin position, bland annat genom ställningstaganden om aborträtt och vapenvåld.

Hon har hittills undvikit att svara på frågor om hon är redo att ta över presidentposten genom att försvara Biden i alla sammanhang.

Till CBS News sade hon tidigare i veckan att hon är stolt över att vara presidentens medkandidat.

Joe Biden är vår kandidat. Vi vann över Trump en gång och vi kommer att vinna över honom igen. Punkt.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS