Nätbedragarna tar inte semester i sommar. Här är några situationer att se upp med – och knepen för att överlista bedragarna.
Så avslöjar du sommarens nätbedragare
Mest läst i kategorin
Ha inte bråttom – så lyder det främsta rådet. Bedragarna vill sätta dig i en stressad situation, så att du ska fatta fel beslut snabbt, enligt Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på Polisens nationella bedrägericentrum.
Är det någon som påstår att det är bråttom och det har med pengar att göra, då ska du backa direkt.
På sommaren händer det att man bokar semesterboende – som inte finns. Börja med att undersöka hur prisläget ser ut i området.
Är det otroligt så är det förmodligen inte rätt, säger Mauritzson och fortsätter:Ska du köpa något begagnat: vad tar människor för det här? Är det väldigt billigt – då är det förmodligen något som inte stämmer.
Ska du sälja något på nätet och får mycket mer pengar än du begärt, det känns inte rimligt. Då får man backa och tänka: det är ett av bedragarnas knep.
Lyssna på magkänslan
Ett sms kommer från ett okänt nummer. En familjemedlem befinner sig utomlands, har blivit av med mobil och betalkort – och behöver pengar.
Försök ta kontakt med personen på ett annat sätt och dubbelkolla, säger Björn Appelgren, folkbildare vid Internetstiftelsen.
Det gäller även andra situationer. Får du ett sms om att du är utsatt för bankbedrägeri – ring inte numret. Dubbelkolla i stället via en annan kontaktväg, till exempel via bankens kundtjänst.
Se upp för falska hemsidor
Vi kan även lockas av sommarreor och erbjudanden. Ett sms från ett företag med en länk kan se äkta ut. Men det är enkelt att förfalska avsändarnamn och nummer, så kallad spoofing.
Får man ett erbjudande från en affär, då finns det om man surfar in på sidan också, säger Appelgren och fortsätter: De falska webbsidorna som efterliknar andra näthandlare behöver leda oss dit på något sätt.
I stället bör man googla på sajten man vill handla från. De falska sajterna är inte tillräckligt högt rankade hos sökmotorerna. Det gäller dock att se upp med sidor som köper in sig i sökresultatet, enligt Appelgren.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.