Marknaden för secondhand kläder växer kraftigt men endast en bråkdel av skänkta kläder för återvinning säljs i Sverige. Begagnade kläder som du ger bort för goda syften hamnar istället hos kriminella.
Så hamnar kläder som ska gå till återvinning hos kriminella
Mest läst i kategorin
Vill man bidra till en bättre miljö och välgörande verksamhet känns det tråkigt att det man skänker hamnar i fel händer. Just detta vill secondhand organisationerna nu få bukt med.
Blufföretag ställer upp egna insamlingsboxar
Magnus Nilsson som är materialstrateg på organisationen Björk och Frihet har länge sett hur blufföretag ställer upp insamlingsboxar på kommunala återvinningsstationer för att sedan tillskansa sig det skänkta godset.
“Det finns en otroligt stor värdekedja kring begagnad textil. En aktör som fraktar illegalt gods över gränsen har skaffat sig en bra bit av en månadsinkomst”, berättar han.
Sveriges Radio P3 har kunnat bekräfta dessa uppgifter när reportrar besökt återvinningsstationer runtom i Stockholm och sett boxarna.
Senaste nytt
Stort behov av återvinning men kläder försvinner
Textilindustrin orsakar stor miljöförstörelse genom utsläpp av skadliga ämnen i miljön, vilket pågår i Bangladesh sedan länge. Trots ökad medvetenhet och större ansvarstagande är miljöproblem fortfarande ett faktum. Återvinning har en central roll när det handlar om att vända den negativa trenden.
Varje år produceras mer än 92 miljoner ton textilavfall världen över. En stor del hamnar på soptippar eller i förbränningsugnar, vilket bidrar till utsläpp samtidigt som efterfrågan på textilfiber ökar i snabb takt.
Den växande second hand marknaden är en viktig del i den cirkulära värdekedjan mot en miljövänligare klädindustri. Kriminella verksamheter hindrar nu delar av marknaden för begagnade kläder liksom återvinning av textilier, vilket är ett stort problem.
Förtroendet för hjälporganisationer sjunker
I takt med att kläder försvinner i andra ändamål än vad som var tänkt, sjunker allmänhetens förtroende för ideella organisationer – särskilt när det handlar om välgörenhet och miljö.
Magnus Nilsson är besviken på att kommunerna inte gjort mer för att stoppa det stora klädsvinnet men sätter viss förhoppning till en ny lag som börjar gälla vid årsskiftet 2025.
Man måste från och med då uppfylla vissa krav för att få ställa upp en insamlingsbox – annars tas den bort. Genom den nya lagen får kommunerna ansvar över textilavfall vilket snabbt kan ändra situationen.
Läs också:
Smidiga tjänstens smutsiga baksida. News55
Afry är ingenjörspartner för Infinited Fibers textilåtervinningsfabrik. Dagens PS
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55