Stockholms Universitet ser en tydlig ökning av antalet studenter som stängs av för otillåten användning av AI-verktyg.


Mest läst i kategorin
Hittills i år har 20 fall lett till avstängning – fler än under hela fjolåret, skriver SVT.
Martina Ladendorf, lektor i medie- och kommunikationsvetenskap vid universitetet, konstaterar att klimatet förändrats.
“Man granskar allt ganska kritiskt”, säger hon.
Lärare berättar att misstankarna ofta väcks redan vid första genomläsningen av en inlämnad uppgift.
MISSA INTE: Vi sorterar färgat och ofärgat glas fullständigt i onödan
AI-verktygen är lätta att hitta
Formuleringar som inte riktigt stämmer överens med studentens tidigare arbeten, eller texter där tonen känns ovanligt distanserad, får lärarna att reagera, skriver Mitt I.
Men utan särskilda verktyg för att identifiera AI-genererat innehåll blir bedömningen en fråga om erfarenhet och magkänsla. Någon central teknik har ännu inte införts vid universitetet.
Lärarna har inget upphandlat system för att analysera texter, utan de får själva får försöka avgöra om något inte stämmer med elevernas inlämningsuppgifter.
MISSA INTE: Mindre smärta vid livets slut – nya riktlinjer om palliativ sedering
Senaste nytt
Tydlig ökning av AI-verktyg – men ojämt mellan lärosäten
Ökningen av fusk kopplat till AI märks inte bara vid Stockholms universitet. Enligt siffror från Universitetskanslersämbetet var 189 studenter vid lärosätet föremål för avstängning av olika skäl under 2024.
Av dessa hade 18 fall direkt koppling till otillåten användning av AI-verktyg. I år, fram till maj, är siffran redan 20.
Samtidigt har Södertörns högskola haft betydligt färre avstängningar i dessa sammanhang. Under hela 2024 handlade det om två fall, medan inga ännu rapporterats i år.
Nationellt var siffran för AI-relaterade avstängningar 214 under förra året. Det är en kraftig ökning från 82 fall året innan. Den totala siffran för alla typer av avstängningar samma år uppgick till 1 886.
MISSA INTE: Slappa regler: Spermadonator spred ärftlig cancer till 67 barn
Tilliten mellan student och lärare påverkas
Många lärare vittnar om att relationen till studenterna förändrats. När varje inlämning kan väcka misstanke om fusk med AI-verktyg, påverkas tilliten i handledarsituationen.
Förtroendet, som tidigare byggde på öppen dialog och gemensamt lärande, riskerar att ersättas av ifrågasättanden.
Det här skiftet märks inte minst i hur undervisningen planeras. Lärarna tvingas lägga mer tid på att kontrollera än att vägleda, vilket påverkar både arbetsmiljön och studenternas upplevelse av utbildningen.

Otydliga regler skapar osäkerhet
Bristen på gemensamma riktlinjer och tekniska hjälpmedel gör situationen utmanande för undervisande personal. Många vittnar om en osäkerhet kring vad som räknas som otillåten hjälp, och vad som kan betraktas som en acceptabel form av digitalt stöd i skrivandet.
“Vi blir någon slags poliser, men vi ska ju bara undervisa”, säger Martina Ladendorf.
Vid Stockholms universitet arbetar man nu med att ta fram tydligare instruktioner för både studenter och lärare. Tanken är att det ska bli lättare att förstå gränsen mellan acceptabel hjälp av AI-verktyg och otillåtet fusk.
Men för den enskilda studenten kan ett övertramp få stora konsekvenser. En avstängning innebär inte bara att man förlorar rätten att studera under en viss tid – det kan också påverka möjligheten att ta examen i tid, eller söka vissa typer av arbeten.
Läs mer om ekonomi:
I skuggan av lyxhotellen – protesterna växer på Kanarieöarna
Miljözoner och dieselpriser – undvik sommarens bilsemesterfällor
Så gör du för att boka resan billigare – utan att flytta dig ur soffan
Elräkningen: Största höjningen på 30 år: “Legalt monopol”

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.