Har du märkt att direkttextningen i SVT:s nyhetssändningar ibland är väldigt konstig och svårbegriplig? Här är anledningen.


Mest läst i kategorin

Enligt Sveriges Televisions sändningskrav ska direkttextningen och tillgängligheten öka varje år, från 80 procent 2024 till 85 procent 2025, samtidigt ökar antalet direktsändningar, det skriver Senioren.
För att klara ekonomin låter SVT artificiell intelligens, AI, hjälpa till med textningen.
Det finns olika typer av direkttextning och enligt SVT:s produktions- och teknikdirektör Adde Granberg använder nu alla SVT:s 21 lokala nyheter fullt ut AI eftersom det skulle kräva väldigt mycket resurser att texta i direktsändning.
Han berättar att det förut fanns tre typer av direkttextning, antingen publicerades programledarens manus så snabbt som möjligt, det fanns förinspelat material eller så hade ett inslag textats innan det sändes.
Först ut med med automatiserad AI-textning var SVT Forum och de språkmodeller som autotexten använder lär sig mer hela tiden, det skriver SVT.
Svårt och resurskrävande
Numer finns det en hybridform av AI-textning och manuell textning och Adde Granberg förklarar att om det exempelvis finns med svårstavade namn går de helt över till manuell textning.
Han säger att det är väldigt resurskrävande, och väldigt svårt och komplicerat att direkttexta manuellt.
“Om ni prövar själva att lyssna på någon och skriva samtidigt så är det ett väldigt komplicerat arbete som man bara klarar att göra i några minuter. Så man jobbar växlingsvis”, säger han till Senioren.
Ger full transkribering
Det är dock inte enbart av kostnadsskäl som AI används för direkttextning, den manuella textningen tar längre tid och är sammanfattande.
“AI är det enda sättet att i direktsändning få bilden i synk med texten och dessutom faktiskt få full transkribering av vad en person säger. Vi ökar tillgängligheten för de som inte hör vad som sägs genom att faktiskt återge exakt vad som sägs. I stället för att försköna eller förändra det som sägs som en människa skulle göra på grund av tempot. Vi ökar inkluderingen för att vi faktiskt återger exakt det som sägs. Vilket är helt omöjligt för en människa att göra”, säger Adde Granberg till Senioren.

SVT:s textning med AI: Diskriminerar döva och hörselskadade
Var tionde svensk är antingen döva eller hörselskadade. Och för dem blir SVT:s nya, värdelösa undertextning som görs av AI så pass obegriplig att runt en miljon svenskar inte längre kan titta på Public Service.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.
