News55

Därför drabbas kvinnor oftare av postcovid

Här blir det dubbelt så dyra patientavgifter
Felicia Söderqvist
Felicia Söderqvist
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 22 mars 2023

Kvinnor löper en större risk än män att insjukna i postcovid. Och det finns en teori om varför det är så.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det har gått drygt tre år sedan corona bröt ut i världen. De flesta som drabbas av covid-19 har blivit friska men cirka tio procent drabbas av postcovid, skriver Måbra.

Viruset har visat sig slå olika på könen. Män är oftast överrepresenterade bland de som vårdas på sjukhus. Medan kvinnor är den grupp som löper störst risk för postcovid. Det finns ett antal olika teorier om varför kvinnor är mer utsatta för långtidsbesvär efter sjukdomen. En teori är att postcovid kan vara en autoimmun sjukdom. Generellt sett löper kvinnor en högre risk för autoimmuna sjukdomar som exempelvis reumatism.

– Ytterligare en hypotes är att det kan finnas virus kvar som triggar immunsystemet, och mäns och kvinnors immunsystem skiljer sig åt ganska mycket. Det skulle också kunna ha att göra med kärlen i kroppen och en nedsatthet i kärlens innersta lager, som påverkar kärlens funktion. Hos de som har varit sjukhusvårdade, som får kvarstående lungförändringar, kan det röra sig om en bindvävsomvandling i lungorna, säger Judith Bruchfeld, infektionsläkare och överläkare på Karolinska i Solna och docent på Karolinska Institutet till tidningen.

Forskning visar att risken för postcovid ökar för varje gång man insjuknar i corona, det kan därför vara klokt att vaccinera sig för att minimera risken, uppger Bruchfeld.

Än så länge finns det inget botemedel mot postcovid men forskningen fortsätter för att hitta en lösning.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS