”Född i Österrike, gått i skolan i Tjeckoslovakien, jobbat i Ungern och Sovjet och bor nu i Ukraina. Då måste du ha flyttat mycket? Nej jag har alltid bott i Mukachevo”.
Mest läst i kategorin
Det är från ett samtal mellan kulturradions Gunnar Bolin född i Stockholm och diplomaten Ingemar Karlsson från Burseryd i Småland som citerade sin svärmor .
Detta Europa vars gränser ständigt har rört sig, varierat och skapat konflikter. Idag när vi uttalar oss nedlåtande om Ungern och Polen kanske man bör känna till hur unga dessa stater är, hur kort tid de haft på sig att skapa sin identitet.
När det nuvarande Ungern bildades efter Trianonfördraget (1920) avtvingades Ungern cirka två tredjedelar (71,5 procent) av det historiska Ungern till Rumänien, Tjeckoslovakien, Jugoslavien och Österrike. Bland de vanligaste efternamnen finns Tóth som betyder slovak, Németh är tysk och Horváth kroat.
Polen har en liknande och kanske värre bakgrund där gränserna sedan 1600-talet varierat och vandrat mellan Preussen, Tyskland och Ryssland /Sovjet.
Landet återuppstod efter flera hundra år när Första Världskriget slutade för att efter 25 år ännu en gång styckas och bli en kommunistdiktatur tills Muren och Östblocket rasade samman. Den gemensamma identiteten har funnits i den katolska kyrkan som kröntes av att Johannes Paulus II från Wadowice i södra Polen kröntes till påve 1978. Därför är det intressant att se hur Polen gått från att vara dit svenska kvinnor en gång åkte för att göra en abort till dagens abortmotstånd. Svaret finns i historien.
Jag brukar ofta hävda att det finns historiska händelser som blockerar en vidare och djupare syn på vår historia.
Hitler och nazismen har medfört att i princip vår och Tysklands gemensamma kultur innan 1933 har raderats.
På 20-talet var ”The Beatles” tyskar!
Vår egen historia har enligt historieprofessorn em. Alf W Johansson på samma sätt tvättats ren så att vi efter 1945 bara skulle titta framåt, aldrig bakåt, och bli världens modernaste land (Sverige och svenskheten Alf W Johansson )
Vad betydde fransk-tyska kriget 1870 och Tysklands enande året efter för den kommande utvecklingen i Europas hjärta?
Napoleonkrigens betydelse för nationalismen ? Tänk att Josef Hydn skrivit melodin till dikten Lied der Deutschen som varit nationalsång först i Österrike och sedan i Tyskland.
I Sverige uppvisar mordet på Olof Palme en liknande historiedimma. Den ofattbara inkompetens kring själva utredningen och åren efter fram till det stora antiklimax som presenterades i våras har gjort att tiden innan februari 1986 på något sätt försvinner. Förmodligen kan förklaringen delvis bero på att ett ouppklarat mord även kan innehålla oväntade motiv.
”Kommer sanningen fram rämnar Sverige” sa Hans Holmér.
All annan politik kring devalveringsekonomin, skolpolitiken eller att Palme hade fel om utvecklingen i Europa hamnar i skuggan av denna fredagskväll i februari 1986. Det gäller även synen på Ingvar Carlsson som i det ”offentliga medvetandet” bara är en schyst kille, han som fick ta över, som håller på Elfsborg.
I det internationella perspektivet menar jag att vi aldrig kommer att förstå Kinas syn på oss i Väst, det som händer i Hong Kong, om vi inte vet något om ”Opiumkrigen” om hur Det Brittiska Ostindiska kompaniet möjliggjorde smugglingen av opium till Kina som dränerade landet på guld och silver, som öppnade hamnar som just Hong Kong för opiumhandel. Av dessa inkomster byggdes till exempel Calcutta och Bombay upp.
I synen på Kina är det Mao som grumlar perspektiven.
På samma sätt blockerar medias syn och fascination för en twittrande president det faktum att 70 miljoner tycker att han är bättre än Biden.
Varför blev det så och var ligger Knoxville eller Teutoburgerskogen?