Vad äter du för mat? Forskare har kommit fram till nya rön om vad vi bör undvika.
Mest läst i kategorin
Forskning visar att ultraprocessad mat orsakar övervikt och försämrad hälsa. I några studier kan man även se ett samband mellan hjärt- och kärlsjukdom. Detta har fått forskare att varna för ultraprocessade varor, skriver Dagens Nyheter.
– Jag vill egentligen inte kalla de här produkterna för mat eftersom de är så näringsfattiga. säger överviktsforskaren Erik Hemmingsson till tidningen.
Genom industriell och kemisk processning har det blivit möjligt att ersätta hela råvaror med billigare ingredienser, ofta handlar det om olika former av modifierat vete, socker och raffinerade fröoljor. Och detta resulterar i livsmedel med lite energi och mycket näring.
Mellan 1960 och 2010 ökade konsumtionen av ultraprocessade produkter i Sverige med 142 procent, enligt en studie. Sverige är det land som konsumerar mest ultraprocessad mat i Europa. Över 40 procent av svenskarnas energiintag kommer från ultraprocessade livsmedel, enligt en studie från december, skriver Dagens Nyheter.
Epidemiologiska studier från de senaste åren tyder på att en högre konsumtion av livsmedel är kopplat till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom. Ultraprocessade livsmedel har också kopplats till ett antal riskfaktorer för kardiovaskulär sjukdom, som högt blodtryck och metabolt syndrom, enligt tidningen.
Fakta: Det här avgör om maten är ultraprocessad
Novasystemet från 2009 delar in maten i fyra kategorier:
- 1) Minimalt processad mat. Råvaror kan ha behandlats med till exempel torkning, frysning, fermentering eller pastörisering för att förlänga hållbarheten. Till exempel färska, torkade eller frusna grönsaker eller frukter, bönor, kött, fisk, mjölk, naturell yoghurt, naturella nötter, kaffe och te.
- 2) Processade ingredienser till matlagning. Naturliga råvaror som har behandlats med till exempel pressning, malning eller pulvrisering. Hit hör till exempel olivolja, kokosolja, animaliska fetter, grädde, smör, socker, honung och salt.
- 3) Processad mat. Till exempel konserverade eller inlagda grönsaker, konserverad frukt, saltat eller rökt kött och fisk, ostar och bröd, öl och vin.
- 4) Ultraprocessad mat. Livsmedel som konstrueras genom industriell modifiering av råvaror genom kemiska och/eller fysiska processer, och innehåller tillsatser som till exempel modifierad stärkelse, sötningsmedel och emulgeringsmedel. Hit hör bland annat läsk, många typer av frukostflingor, snabbmat, salta snacks, många typer av industriproducerat bröd, godis, pulversoppor, varmkorv, veganska köttsubstitut, energibars, nuggets och smaksatt yoghurt.
Källa: Dagens Nyheter som hänvisar till: ”Ultra-processed foods: what they are and how to identify them” av Carlos Monteiro m fl i Public Health Nutrition (2019)
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Senaste nytt
Håll bokföringen i bakgrunden
Lägg din tid på det som gör skillnad, inte på onödig administration.
Äldre löper högre risk att bli allvarligt sjuka av RS-virus – viktigt att känna till
RS-virus kan orsaka allvarlig sjukdom hos äldre. Här får du veta hur du kan minska riskerna och skydda dina nära under säsongen för luftvägsvirus.