News55

Efter 35 år av psykiskt lidande - Johan Asplunds föräldrar kräver staten på miljonbelopp

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 17 mars 2016Publicerad: 17 mars 2016

Föräldrarna till försvunne Johan Asplund kräver nu staten på två miljoner kronor för hanteringen av fallet. Om regeringen inte kan betala ut pengarna vill föräldrarna ha en offentlig ursäkt. Det står i ett yttrande till Justitiekanslern.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var på morgonen den 7 november 1980 som Björn och Anna-Clara Asplunds son, då elvaårige Johan, oförklarligt försvann på väg till skolan i norra Sundsvall. Föräldrarna har sedan den dagen sökt ett svar på vad som hänt och “Johanfallet” har blivit väldokumenterat i både svensk och internationell press.

Kräver en miljon vardera

Nu har Björn och Anna-Clara Asplund lämnat in ett yrkande till justitiekanslern där de kräver en miljon vardera av staten. I yttrandet står det att hanteringen av fallet har resulterat i förtvivlan, utsatthet samt extraordinärt och långvarigt psykiskt lidande hos föräldrarna.

“Detta efter år av extrem misskötsamhet inom Sveriges rättsliga system”, står det i yttrandet som även pekar på den “skandalösa processen” kring Thomas Quick, numera Sture Bergwall.

Korthuset har fallit ihop

Redan samma år som Johan Asplund försvunnit fanns en klar och slutförd polisutredning, men dåvarande chefsåklagare Lennart Lindelöf avstod från åtal. Föräldrarna väckte då ett enskilt åtal, en åtgärd som förekommer mycket sällan. År 1985 dömde tingsrätten den misstänkte gärningsmannen till ansvar för olaga frihetsberövande, men hovrätten friade den misstänkte.

År 1993 erkände Thomas Quick att han mördat Johan Asplund och han dömdes 2001. Fallet tog en ny vändning 2009 när han tog tillbaka sitt erkännande som ledde till att han friades år 2012.

“När nu hela, bokstavligt talat, korthuset fallit ihop, är gärningen mot Johan Asplund preskriberad. Detta innebär att en annan eventuell mördare, i Johanfallet inte kan ställas inför rätta”, står det i yttrandet.

ANNONS

Oklart hur staten svarar

Föräldrarnas advokat Kerstin Koorti säger till News55 att det nu väntar en handläggningstid hos justitiekanslern och att svar på yttrandet kommer dröja flera månader. Hur pass stor möjlighet föräldrarna har till ersättning från staten har hon svårt att uttala sig om, men det har skett tidigare.

– Det finns fall när regeringen har betalat ut skadestånd till personer som juridiskt blivit felaktigt behandlade.

– Jag tänker bland annat på de barn som omhändertogs på barnhem eller fosterfamiljer, säger Kerstin Koorti och pekar på svenska statens kompensationer till vissa av de personer som vanvårdades på barnhem eller i fosterfamiljer mellan 1920 och 1980.

Föräldrarna kräver i första hand en miljon kronor vardera för det psykiska lidande de utsatts för. I andra hand vill de ha en offentlig ursäkt för de påtagliga handläggningsbrister som förekommit.

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS