News55

En av fem väljare stängs ute från Almedalsveckan

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 06 juli 2022

1,5 miljoner människor i Sverige hör dåligt. Var femte väljare. Trots det saknas teleslinga på 65 procent av arrangemangen under årets Almedalsvecka. Och cirka 95 procent av webbsändningarna är otextade. Det är dags att utropa Almedalsveckan till en tillgänglig mötesplats – och våga ställa krav på arrangörerna, anser Mattias Lundekvam, förbundsordförande, Hörselskadades Riksförbund (HRF).

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Almedalsveckan är ”en mötesplats öppen för alla som vill vara med i det demokratiska samtalet”, enligt Region Gotlands evenemangswebb. 

Det är vackra ord, men tyvärr en sanning med modifikation. Almedalsveckan är till stora delar stängd för hörselskadade. Totalt 1,5 miljoner människor – var femte vuxen person. Var femte väljare.

Två tredjedelar av de cirka 2 000 mötesarrangemangen i programmet saknar teleslinga (hörslinga) – vilket är en klar tillbakagång jämfört med 2019, då över hälften hade slinga. 

Nästan 95 procent av de 600 webbsändningarna saknar textning – trots att det numera går att ordna text på flera sätt, bland annat genom kostnadsfri autotextning.

Så ser det ut, valåret 2022. Och det är bedrövligt. 

Almedalsveckan är ”världens största demokratiska mötesplats för samhällsfrågor” och ett viktigt avstamp för årets valrörelse. Det förpliktigar.

Textning och teleslingor handlar ytterst om vår demokrati. Om att respektera hörselskadades medborgerliga rättigheter och alla människors lika värde.   

Men bristande tillgänglighet innebär också att politiker, opinionsbildare och andra som vill synas under Almedalsveckan riskerar att missa en av fem väljare. Och vilket parti har råd med det? 

ANNONS

Vi i Hörselskadades Riksförbund (HRF) uppmanar därför Almedalsveckans värd och huvudarrangörer – Region Gotland och de politiska partierna – att gå från ord till handling. Utropa Almedalsveckan till en tillgänglig mötesplats och våga ställa krav på de medverkande arrangörerna. 

Gör Almedalen till en demokratifest – för alla. 
Mattias Lundekvam
förbundsordförande, Hörselskadades Riksförbund (HRF)

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS