News55

Experten: Hur man räddar granskande medier och journalistik

journalistik
Pengarna ska in. Även i journalistiken. Men hur? Bilden är ett montage. Foto: Canva
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 11 feb. 2025Publicerad: 11 feb. 2025

Under 2024 försvann fler tidningar från marknaden, men publiken och pengarna har inte minskat – de har bara flyttat till andra plattformar. Debattören och journalisten Malin Crona hoppas att 2025 kan bli året då oberoende och granskande journalistik återtar sin position.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett av förslagen som Malin Crona, redaktör på SVT Nyheter Stockholm skriver i Journalisten, kommer med är att låta arbetsgivare och fackförbund avsätta en andel av omsättningen till journalistik genom en stiftelse som fördelar medel till granskningar av arbetsmarknaden. 

Den organiserade kriminella ekonomin i Sverige omsätter omkring 200 miljarder kronor årligen – insatser för att avslöja detta kan snabbt betala av sig, enligt Crona. 

Fackförbund som lagt ner sina medlemstidningar uppmanas också att starta dem på nytt för att främja granskningar som förbättrar arbetsvillkoren och gör arbetsgivare mer ansvarstagande.

MISSA INTE: Expert ryter till: Alla kan inte jobba efter 65

Public service och privata aktörer kan samarbeta

Ett hett diskussionsämne är konflikten mellan Tidningsutgivarna och Public service om textlängder. I stället för att fortsätta bråka föreslår Crona att de gemensamt kan verka för en STIM-liknande avgift. 

Tidningar som citeras av Public service skulle då få ekonomisk ersättning, vilket gynnar båda parterna och höjer kvaliteten i journalistiken.

Även andra organisationer och föreningar kan bidra genom att driva egna medlemstidningar med fokus på att avslöja missförhållanden inom deras respektive intresseområden. Ett exempel är Hyresgästföreningens “Hem och Hyra”, som granskar bostadsmarknaden.

ANNONS

MISSA INTE: Experten varnar: Farliga blandningar av kosttillskott och läkemedel

ANNONS

Partipressen kan bidra med egen journalistik

Att väcka liv i den forna partipressen är ett annat förslag. Demokratiska partier har mycket att vinna på att uppmuntra ett fritt meningsutbyte och informerade val. De kan flytta resurser från andra kommunikationskanaler till journalistik.

Även företag kan ta ett större ansvar. Malin Crona föreslår att börsbolag ska avsätta en viss del av sin omsättning till ekonomijournalistik, och en kvalitetsstämpel kan skapas för företag som annonserar hos medier som värnar om oberoende granskningar.

Läs mer om ekonomi:

Penningtvätt hotar finansmarknaden – företagen måste agera

Experten om Volvo Cars: Från folkaktie till “fallande kniv”

Expert ryter till: Alla kan inte jobba efter 65

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel är skribent på News55 och skriver om samhällsfrågor som berör.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel är skribent på News55 och skriver om samhällsfrågor som berör.

ANNONS