News55

Experter: Så förbereder du hemma om krisen kommer

kris
Det är inte bara förnödenheter som är viktigt att tänka på i förberedelserna inför en krissituation.
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 22 jan. 2024

Sveriges befolkning uppmanas att vara beredda på både krig- och krissituationer sedan tonläget har höjts om landets säkerhet. Här kan du läsa experternas råd om hur du förbereder dig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns några viktiga områden som man bör tänka till lite extra kring, det handlar om att göra sig förberedd för situationer där vardagen inte fungerar som den brukar. Här är experternas tips i SVT Nyheter om hur privatpersoner bör krissäkra i hemmet:

Värmen

–  Jag tycker att man ska försöka att tänka på det på en vardaglig nivå. Hur håller man värmen i vår bostad som vi har?, säger Anna Teljfors, risk- och kriskommunikatör på MSB.

– Det bästa är ju att man avgränsar sitt boende till kanske ett rum. Har man stora insläpp av kyla i form av fönster bör man täcka för dem och att man även lägger mattor på golvet. Det är inte förbjudet att tälta inomhus om man har öppen planlösning, säger Anna-Maria Axelsson, Sveriges civilförsvarsförbund.

Experterna tycker också att man ska fundera på hur man kan hjälpas åt som grannar, till exempel om man kan samlas gemensamt i något rum som är lite varmare, eller om man kan värma upp någon lokal eller liknande.

ANNONS

Öva strömlöst

Något som påverkar vårt vålmående och hur vi fungerar är att se till att få tillräckligt med sömn.

– Sömnbrist gör att vi har svårt att ta bra beslut. Man kan fatta bra beslut både som hungrig och törstig. Men sömnbrist är någonting som man behöver förebygga, konstaterar Anna-Maria Axelsson, Sveriges civilförsvarsförbund.

ANNONS

Hon tipsar också om att man kan öva på att leva strömlöst, till exempel under en helg.

– Det kan ju vara en väldig bra familjeaktivitet med övningsinspel.

Kommunikationen

Anna Teljfors säger till SVT Nyheter att man behöver säkra så man inte bara är beroende av mobilen. Till exempel att man kan lyssna på radio ändå, att man hittar i sin stad, bestämma mötesplatser och ha ett sätt att kontakta sina anhöriga utan telefonen.

– Sådana knep kan vara ganska bra, att inte bara vara beroende av mobilen. Testa en dag hemma alla i familjen att inte ha era telefoner. Då brukar man komma på ganska många brister och kanske lösningar också på hur man kan göra istället.

Livsmedlen

– Jag vet att många har skaffat en krislåda som är ganska passiv där man har lagt ner mat för flera år sedan och kanske glömt bort. Istället är det bättre att omsätta det man skaffar, liksom att ha som ett gammaldags skafferi där hemma där man ställer nya torrvaror längst bak så de går åt hela tiden. Så den där passiva krislådan är väl kanske lite synd, anser Anna Teljfors.

Ytterligare information och råd kring hemberedskap och förberedelse för krissituationer finns att läsa på hemsidan för MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS
Spela klippet

Fastigheter famlar i mörkret – men de här fonderna lyser desto starkare

Fonder kräver viss eftertänksamhet och kan framstå som kniviga att sätta sig in. Så är det inte. Står stjärnorna rätt kan de tvärtom vara en god investering som ger fin avkastning. Här är fonderna som just nu glänser lite mer än andra. Den ständiga frågan med fonder kan väl egentligen appliceras på livet i stort: […]