News55

Här är maten som kan påverka ditt humör

Vad vi äter kan också inverka på vårt psykiska välmående, visar ny studie. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 04 maj 2023

Nya forskarrön har kommit fram till att det kan finnas koppling mellan viss sorts mat och psykisk ohälsa.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är en kinesisk forskargrupp som publicerat ny forskning där de lyfter fram att det finns en koppling mellan friterad mat, som pommes frites, och mental ohälsa som ångest och drepression. Det skriver Göteborgs-Posten.

Strax över 140 000 människor har medverkat i studien och de har följts under elva år. Bland de som regelbundet och ofta har ätit friterad mat ska flera av dem senare ha diagnosticerats med depression- eller ångestproblematik.

Enligt studien löper de som regelbundet äter friterat mat, och särskilt friterad potatis, en tolv procent högre risk att drabbas av ångestproblematik och en sju procent högre risk att drabbas av depression, uppger Göteborgs-Posten.

Bildas vid upphettning

Forskarna tror att det är akrylamid, ett ämne som bildas vid upphettning av vissa livsmedel, som ökar risken för att drabbas av ångest och depression. En annan, amerikansk forskare, menar dock att man bör se dess resultat som preliminära.

– Hälsoeffekterna av friterad mat beror helt på vad det är för slags mat som friteras och vad det är för slags fett som används vid friteringen, säger Walter Willett, en professor inom epidemiologi och nutrition vid Harvard University, till CNN, skriver Göteborgs-Posten.

– Potatis kan vara ett bekymmer för humörpåverkan då de kan orsaka kraftiga svängningar i blodsockret, vilket kan påverka hormonerna. Men de här svängningarna trubbas delvis av från fett, vilket man får genom att de friteras, säger han.

“Tröstmat”

ANNONS

Även andra  nutritionsexperter menar att studiens fynd bör ses som preliminära.

– Studien kan indikera precis vad den påstår: att ett högre intag av friterad mat ökar risken för ångest/depression. Men det kan lika gärna vara åt det andra hållet: människor med ångest/depression vänder sig till “tröstmat” allt oftare för att få någon form av lindring, säger Dr. David Katz, livsstilsmedicinspecialist som inte varit involverad i studien, i ett mejl CNN, uppger Göteborgs-Posten.

Han säger vidare att det är möjligt att studien visar att de som har underliggande symtom på ångest och depression ofta vänder sig till vissa former av mat som ett sätt att självmedicinera.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS
ANNONS