News55

Går du under stegar eller är du skrockfull?

En kvinna står på en stege. Svenskar är skrockfulla. I en ny undersökning uppger 43 procent av de tillfrågade att de undviker att gå under stegar
Svenskar är skrockfulla. I en ny undersökning uppger 43 procent av de tillfrågade att de undviker att gå under stegar. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 juli 2024Publicerad: 15 juli 2024

Vi är skrockfulla och det som orsakar mest vidskeplighet är stegar. Ibland finns det faktiskt en praktisk förklaring till varför vissa saker anses bringa otur.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av Aftonbladet visar att svenskar är skrockfulla, Cirka 33 procent vill exempelvis inte lägga nycklarna på bordet.

Nycklar på bordet

Hela 40 procent av kvinnorna, men bara 22 procent av männen, säger att de inte vill lägga nycklarna på bordet, dessutom undviker personer över 55 att lägga nycklarna på bordet i högre utsträckning än de som är yngre.

Enligt forskaren och folkloristen Tommy Kuusela är anledningen bakom denna skrockfullhet omdebatterad, en tanke är att det kommer från att prostituerade brukade lägga nycklar på ett bord för att via att de var tillgängliga.

“Jag skulle säga att folk väljer att ‘halvtro’ på skrönor. De vill kunna förklara något som inte har en vetenskaplig förklaring, exempelvis tur och otur. Folktron är en balansgång mellan lek och allvar”, säger Tommy Kuusela till Aftonbladet.

Stegar

I undersökningen uppger 43 procent att de undviker att gå under stegar.

Det har länge sagts att det betyder otur att gå under stegar, Tommy Kuusela förklarar att det rent praktiskt beror på att det finns en risk att den som står på stegen tappar något som den som går under den kan få i huvudet.

ANNONS

Av de som svarat på undersökningen uppger 23 procent att de inte vill gå på A-brunnar. Tommy Kuusela berättar att skrönan om dem växte fram på 1900-talet och att den fick sitt genombrott med filmen Fucking Åmål, där huvudkaraktärerna berättade att de betyder otur.

Enligt undersökningen innebär även svarta katter otur för 23 procent, som uppger att de spottar tre gånger över axeln när de ser en svart katt gå över gatan, det skriver Aftonbladet.

Så krossas fitness-myter som sprids i sociala medier

Vi går mot varmare tider och det märks inte minst om du följer träningskonton på till exempel Instagram och Facebook då många lockar med snabba erbjudanden. Träningsprofilen David Haroun spräcker hål på tre vanliga fitness-myter som sprids just nu i sociala medier. Det rapporterar SVT.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS