News55

Här är metoden som förutser om du dör i förtid

Artikelbild
Forskare har tagit fram en metod som kan förutspå vem som kommer att dö för tidigt.
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 02 feb. 2024

Forskare har tagit fram en ny metod som kan avgöra om en person kommer att dö i förtid eller inte. Man varnar samtidigt att metoden kan hamna i fel händer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskare har tagit fram en AI som genom offentlig personlig information kan dra slutsatser om människors liv och död. Datan som används är information om inkomst, hälsa, arbete, bostad och besök till läkare. En av AI:ns funktioner är att den kan förutspå vem som riskerar att dö i förtid. 

SVT förklarar att AI:n söker igenom och hittar samband i stora mängder text. När programmet testades använde forskare information från Danmark mellan åren 2008-2016. Därefter lät man AI:n avgöra om en person mellan åldrarna 35 och 65 skulle dö inom de kommande fyra åren. 

Resultatet visade sig vara mycket nära verklighetens siffror. Enligt studien träffade programmet rätt med nästan 80% säkerhet. 

— Tänk om man kunde använda en sådan här algoritm för att i ett tidigt skede identifiera dem som riskerar att dö i en allvarlig sjukdom och sätta in förebyggande insatser, säger Sune Lehmann som är professor i Social datavetenskap på Danmarks tekniska universitet. 

Finns risker

Den nya tekniken kommer dock inte utan risker menar Sune Lehmann.

— Det är mycket som programmet inte ska användas till. Det vore inte en bra idé att använda det till att förutsäga kriminalitet. I likhet med filmen ”Minority Report” så skulle man kunna föreställa sig att man tränar algoritmen på data om vilka som visat sig bli kriminella för att kunna identifiera kriminella. Men det finns helt klart många stora moraliska problem med att göra det här. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS