Var du bor och vad du tjänar har stor påverkan på ur länge du lever, det visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten.


Att vi svenskar lever allt längre har konstaterats tidigare, och det framgår även av Folkhälsomyndighetens rapport Folkhälsan i Sverige Årsrapport 2025.
Rapporten visar dock även att det skiljer många levnadsår mellan de som bor i mer välmående områden i landet, där människor lever längst, och de områden där människor dör tidigast, det skriver Expressen.
Folkhälsomyndigheten skriver i sin årsrapport att hälsan i Sverige generellt är god men att flera av förutsättningarna för hälsa och vissa former av ohälsa visar tecken på försämring.
Myndigheten skriver att insatser för folkhälsan bör ske brett “med särskilt fokus på att nå de grupper som i dag har sämre hälsa”.
Längst och kortast livslängd
Svenskarnas genomsnittliga medellivslängd är 83,3 år, och kvinnor lever i snitt 3,3 år längre än män.
Statistik från statistikmyndigheten SCB visar att män i Överkalix har kortast livslängd, här lever de ungefär tio år kortare än män i Danderyd, där både män och kvinnor lever längst.
Mäns genomsnittliga livslängd i Överkalix är 75,64 år, i Danderyd är den 85,11 år. I Skinskatteberg lever kvinnor i genomsnitt kortast, jämfört med övriga landet, här blir de i genomsnitt 81,31 år, I Danderyd lever de i snitt till de är 87,71 år.

Senaste nytt
Din inkomst påverkar också
Det är dock inte bara var du bor som påverkar livslängden, hur mycket pengar du har är också avgörande för den förväntade livslängden.
Den genomsnittliga livslängden i Sverige ökade mellan 2012 och 2023 för alla inkomstgrupper, men bland de med lägst inkomst var ökningen långsammare.
Folkhälsomyndighetens analys visar att mellan de män som har högst och lägst inkomster skiljer det över nio år i livslängd, för kvinnor är skillnaden mindre, 6,4 år.
För dem minskar medellivslängden
Enligt Folkhälsomyndigheten dör personer med låg socioekonomisk position oftare innan 65 års ålder, vilket också avspeglas i en kortare medellivslängd.
För svenskfödda kvinnor utan gymnasieutbildning minskar medellivslängden. Folkhälsomyndigheten skriver att nästan 20 000 barn, varje år, går ut grundskolan utan behörighet till gymnasiet.
Inkomsten påverkar flera faktorer i livet som är viktiga för hälsan, exempelvis var du bor och möjligheten att ha hälsosamma vanor, det är enligt Folkhälsomyndigheten anledningen till att inkomsten påverkar livslängden.
Den ekonomiska standarden minskar
“Att ha skälig ekonomisk standard under barndomen och tillgång till utbildning är viktiga förutsättningar för goda livsvillkor senare i livet och för en god hälsa under hela livet”, skriver Folhälsomyndigheten i sin Årsrapport.
Under många år har den ekonomiska standarden i Sverige ökat, men den har nu minskat något.
“År 2022 levde fler än 100 000 vuxna och 70 000 barn och unga i hushåll där inkomsterna under flera år inte räckt till det nödvändigaste”, skriver Folkhälsomyndigheten i sin Årsrapport.
Här lever svenskar längst:
- kvinnor Danderyd – 87,71 år
- män Danderyd – 85,11 år
- kvinnor Habo – 87,39 år
- män Täby – 83,89 år
- kvinnor – Lidingö 86,95 år
- män – Lomma 83,81 år
- kvinnor – Ödeshög 86,66 år
- män – Vellinge 83,68 år
- kvinnor – Nacka 86,37 år
- män – Nacka 83,49 år
här lever svenskar kortast:
- kvinnor – Skinnskatteberg 81,31 år
- män – Överkalix 75,64 år
- kvinnor– Bjuv 81,72 år
- män– Dorotea 76,27 år
- kvinnor – Dorotea 81,90 år
- män – Filipstad 77,34 år
- kvinnor – Perstorp 81,93 år
- män – Ljusnarsberg 77,35 år
- kvinnor – Vilhelmina 81,93 år
- män – Norberg 77,90 år
Källa: Expressen

Existentiell hälsa påverkar vår livslängd
Visst är kost och träning viktigt för att vi ska hålla oss friska, men god existentiell kondition kan också stärka vår hälsa och hjälpa oss leva längre.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.