News55

Här överlever du bäst ett kärnvapenkrig

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 22 feb. 2023

Invånarna i vissa länder har bättre möjligheter att klara sig om världens civilisationer faller. Det rapporterar GP.

ANNONS
ANNONS

Vi drabbades av en pandemi, Ryssland invaderade Ukraina, världen genomgår en klimatkris och en jordbävningskatastrof slog hårt mot Turkiet och Syrien. Stora händelser och kriser som dessa kan få vem som helst att tänka på jordens undergång. Men var är det egentligen bäst att bo om, eller när, världen står i brand? Det har forskare undersökt i en studie vid namn ”Risk Analysis”, skriver Göteborgs-Posten.

Vid ett kärnvapenkrig har Australien och Nya Zeeland bättre chanser att klara sig än många andra länder. De kan nämligen producera sin egen mat i hög utsträckning och de skulle förmodligen klara av att föda sin befolkning även vid en atomvinter. Även önationerna Vanuatu, Solomonöarna och Island är lämpliga platser för överlevnad.

Australiens chanser försämras något på grund av deras militära samarbete med  Storbritannien och USA, vilket gör landet till en eventuell måltavla vid ett kärnvapenkrig. Trots detta hamnar Australien i topp, och är det land man bör bo i om man vill överleva då världens civilisationer kollapsar.

USA, Kina och Ryssland ligger däremot illa till vid en atomvinter. Dessa länder skulle sannolikt minska sin matproduktion med cirka 97 procent, skriver tidningen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS